Linkovi

Crnogorski državnici traže otkrivanje nalogodavca i potpuno rasvjetljavanje ubistva urednika Dana


ARHIVA - Mjesto ubistva novinara Duška Jovanovića (Foto: RSE/Savo Prelević)
ARHIVA - Mjesto ubistva novinara Duška Jovanovića (Foto: RSE/Savo Prelević)

Pre devetnaest godina ubijen je glavni i odgovorni urednik dnevnika Dan Duško Jovanović - a deo crnogorske javnosti i zvaničnici vjeruju da slučaj još nije u potpunosti razriješen.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović tim povodom zatražio je otkrivanje nalogodavca i potpuno rasvjetljavanje tog slučaja.

Milatović je položio vijenac na mjestu na kom je Jovanović ubijen 2004. rekavši da je ubistvo urednika dnevnika Dan mučan dio crnogorske prošlosti.

"To je ono što dugujemo Dušku, svim slobodnim novinarima koji su u prethodnih 30 godina za vrijeme trajanja nedemokratskog režima u Crnoj Gori nosili baklju slobode i slobode riječi", kazao je Milatović.

Milatović je rekao da se nada da se nijednom novinaru nikada neće ponoviti ono što se dogodilo Dušku Jovanoviću.

"I što se dešavalo mnogim novinarima na način što su bili diskriminisani, ugnjetavani, samo zato što su nosili slobodnu rioječ u prethodnom periodu jednog nedemokratskog režima", rekao je on.

Prema Milatovićevim riječima, rastužuje to što u prethodnih devetnaest godina na obilježavanje godišnjice ubistva Duška Jovanovića nijesu dolazili dosadašnji predsjednici Crne Gore.

"Ne znam je li dobro što sam ja ovdje danas, ili je tužno što u prethodnih 19 godina nijesmo imali predsjednika koji predstavlja građane Crne Gore i koji je morao da ovdje dođe", naveo je Milatović.

Poručio da je, kako se izrazio, neprihvatljivo bilo šta drugo osim kompletne istine kada je u pitanju ubistvo novinara Jovanovića.

"I da kao rezultat te istine, svi oni koji su učestvovali u ovom činu, budu kažnjeni", riječi su crnogorskog prijedsednika.

Abazović: Velika očekivanja od tužilaštva povodom rasvjetljavanja ubistva Jovanovića

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem položio vijence na mjesto ubistva urednika Dana, rekao je da su očekivanja od novih ljudi u tužilaštvu velika povodom rasvjetljavanja ubistva Duška Jovanovića.

"Neko konačno mora da da odgovore vezano za to ko su nalogodavci ubistva Duška Jovanovića", kazao je Abazović.

Abazović je ocijenio da ubistvo Jovanovića nije samo čin ubijanja glavnog urednika tada najvećeg lista u Crnoj Gori, nego i čin ubijanja istine i borbe za pravdu, zbog onoga što je on u svojoj karijeri radio.

Prema njegovim riječima, razrješenje slučaja objasnilo bi mnogo ostalih političkih i drugih procesa u prethodne dvije i po decenije.

"Porodica Jovanovića i sve porodice u Crnoj Gori zaslužuju da imaju moralnu satisfakciju da se počinioci dovedu pravdi”, rekao je Abazović.

Apelovao na tužilaštvo da, kako je rekao, ubrza stvari.

"Taktika u prethodnim strukturama bila je da protokom vremena zamre i posljednja nada da će se ovaj slučaj riješiti. Nećemo dozvoliti da se to zaboravi. Dok budem na bilo koji način u prilici, ubistvo Duška Jovanovića će ostati top prioritet kad je u pitanju borba za pravdu u Crnoj Gori", istakao je Abazović.

Jovanović je ubijen hicima iz automatskog oružja kada je prilazio svom automobilu parkiranom u neposrednoj blizini redakcije Dana u Podgorici.
Jedina presuda u tom slučaju izrečena je bivšem karatisti Damiru Mandiću, koji je osuđen na devetnaest godina zatvora.
XS
SM
MD
LG