Linkovi

Regionalna novinarska mreža: Reagovati na pretnje upućene novinarima


ARHIVA - Medijske ekipe na zadatku
ARHIVA - Medijske ekipe na zadatku

Mreža SejfŽurnalists (SafeJournalists, "Bezbedni novinari"), koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije je u utorak osudila pretnje upućene novinarima u Srbiji i Severnoj Makedoniji i pozvala institucije u tim državama da reaguju u najkraćem mogućem roku.

U saopštenju koje prenosi FoNet, Mreža je navela da je još jedna pretnja upućena novinaru srpskog portala Nova.rs Peri Jovoviću, odnosno da je on 5. juna na Instagramu dobio preteću poruku sa profila "Crveni đavoli", sledećeg sadržaja: "Misliš da smo zaboravili kad si bio u Prištini? P…. ne znaš šta ti se sprema!"

S obzirom na to da je Jovović pre osam meseci dobio nekoliko ozbiljnih pretnji, koje su još u potupku pred tužiocem, novinar je uplašen i razočaran koracima koji su preduzeti do sada.

Novinarka Istraživačke laboratorije Makedonije (IRL) Maja Jovanovska primila je pretnje od načelnika Odeljenja za urbanizam u Opštini Mavrovo i Rostuša Sadredina Elezoskog nakon izveštavanja o nelegalnim objektima koji se grade u Nacionalnom parku Mavrovo.

Tim IRL je 2. juna bio u Mavrovu na sastanku sa nekoliko zaposlenih u opštini i Nacionalnom parku Mavrovo, a samo je Elezoski odbio da se sastane sa novinarima, iako je, prema rečima Jovanovske, više puta kontaktiran i još se čekaju odgovori na pitanja upućena 4. aprila.

Nakon što je pozvao novinarku Maju Jovanovsku uputio joj je uvrede i pretio rečima: "Čuvajte se danas. Videćete šta bi vam se moglo dogoditi ako dođete ovamo", navela je Mreža.

Mreža je zatražila da se pronađe i sankcioniše počinilac u Srbiji i da načelnik Elezoski snosi posledice svog ponašanja u Severnoj Makedoniji.

Direktor Mreže Dragan Sekulovski takođe je zatražio hitnu reakciju nadležnih organa i ukazao da je od najveće važnosti da institucije brzo reaguju kada dođe do ozbiljne opasnosti po život novinara samo zato što rade svoj posao u interesu javnosti.

"Stoga Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo moraju pokazati kapacitet i spremnost da istraže i kasnije kazne počinioce. To je jedini način da se smanji politika nekažnjivosti i demotivišu budući napadi na medijske radnike", rekao je Sekulovski.

Mreža SejfŽurnalists će o ovim slučajevima obavestiti relevantne međunarodne aktere.

XS
SM
MD
LG