Linkovi

Badnji dan u znaku podjela, na Cetinju dva skupa


Paljenje badnjaka na Cetinju ispred dvora Kralja Nikole, 6. januara 2021.
Paljenje badnjaka na Cetinju ispred dvora Kralja Nikole, 6. januara 2021.

Još jedan Badnji dan po julijanskom kalendaru u Crnoj Gori obilježile su podjele među pravoslavnim vjernicima, dok su na Cetinju i ove godine vjernici Srpske pravoslavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve odvojeno vršili tradicionalni obred loženja badnjaka.

Vjernici i pristalice SPC su badnjake naložili ispred Cetinjskog manastira, gdje im se obratio vladika Kirilo buenos-aireski, poručujući da Crkva ne dijeli ljude po nacionalnostima “već da se pokajanjima sjedine u novu zajednicu”.

"Crkva nas priziva da se sjedinimo, posebno pozivam braću koji lože badnjak na nekim drugim mjestima da ne idu za pastirima koji su obučeni u ovčiju kožu. Nego da se okupe oko ćivota naših svetitelja kao što su Petar i Sveti Vasilije", rekao je Kirilo okupljenima, koji su se razišli nakon nalaganja badnjaka.

Vjernici i pristalice CPC, noseći crnogorske zastave i pjevajući pjesme o Crnoj Gori, okupili su se ispred dvora kralja Nikole koji se nalazi na par stotina metara od manastira, a mitropolit CPC Mihailo u Božićnoj poslanici poručio da se “molimo svevišnjem da urazumi silnike koji su na pravdi boga oteli naše svetinje i spriječe nam vršenje službe na našim oltarima, i pokaže im put razumnog i pravednog rješenje crnogorskog crkvenog pitanja”.

“Pozivamo ljude i braću koji o tome odlučuju da ne grade svoju sreću na bezakonju, otimanju naših svetinja, ponižavanju Crnogorske crkve i odricanju prava Crnogorcima da budu svoji na svome”, rekao je Mihailo.

Portal Vijesti objavio je snimak na kome se vidi da policija nije dozvolila grupi vjernika CPC da zapali svijeću u Cetinjskom manastiru dok su ispred njega pristalice rivalske crkve, kako ne bi došlo do incidenta.

Badnje veče na Cetinju, 6. januara 2021.
Badnje veče na Cetinju, 6. januara 2021.

Prema pisanju RTCG, CPC je ranije zatražila da im se omogući nalaganje badnjaka ispred manastira, koji je danas ograđen metalnom ogradom i obezbjeđuje ga veliki broj policajaca.

Mitropolija crnogorsko-primorska i uprava Cetinjskog manastira juče su zamolili vjernike koji ne žive na Cetinju da tokom Badnjeg dana i Božića, ostanu u svojim gradovima i domovima.

XS
SM
MD
LG