Linkovi

Proslava Božića u Srbiji, čestitka ambasadora SAD u video snimku


Ambasador SAD Entoni Godfri sa suprugom En pali badnjak i upućuje čestitke za Božić, u videu koji je objavila Ambasada SAD na društvenim mrežama, u Beogradu, Srbija, 7. januara 2020.
Ambasador SAD Entoni Godfri sa suprugom En pali badnjak i upućuje čestitke za Božić, u videu koji je objavila Ambasada SAD na društvenim mrežama, u Beogradu, Srbija, 7. januara 2020.

Ambasada SAD objavila je na društvenim mrežava kratak video u kom ambasador Entoni Godfri sa suprugom pali badnjak i čestita praznik.

"Koliko varnica, toliko srećica. Ili - koliko varnica, toliko na Tviteru pratilica", rekao je Godfri koji je za ambasadora imenovan krajem oktobra prošle godine.

U videu praznik čestita i ambasadorova supruga En.

Ambasador na kraju čestita praznik tradicionalnom porukom: "Mir Božiji. Hristos se rodi".

Mediji u Srbiji preneli su čestitku ambasadora SAD, uz ocenu nekih da ni jedan njegov prethodnik to nije na taj način uradio.

Proslava Božića širom Srbije

Ponoćnim liturgijama u hramovima i crkvama Srpske pravoslavne crkve (SPC), pravoslavni vernici počeli su proslavu Božića, praznika rođenja Hristovog.

Tradicionalnom lomljenju božićne česnice ispred Hrama Svetog Save u Beogradu danas je prisustvovao patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je okupljenima čestitao Božić.

"Neka Gospod blagoslovi grad Beograd, našu otadžbinu, ceo pravoslavni svet i narod, i druge narode, ljude dobre volje", poželeo je patrijarh.

"Bog je došao u svet da izmiri ljude", rekao je on, "i da živimo svi kao braća i sestre.., a kada smo narod Njegov, onda smo vezani najbližim srodstvom sa svakim čovekom bez obzira na njegovu kulturu, naciju i druge razlike koje postoje medju ljudima".

SPC i njeni vernici Božić slave po julijanskom kalendaru i to tri dana.

Osim SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Vučićeva čestitka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Božić patrijarhu Irineju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i vernicima.

"Vaša svetosti, neka ovaj Božić donese vama lično, monaštvu, sveštenstvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve svako dobro i blagoslov. Neka nam ovaj sveti praznik donese mudrost i istrajnost kako bismo učvrstili neprolazne moralne i duhovne vrednosti koje ujedinjuju ljude i otvaraju naša srca za svako dobro delo", napisao je Vučić na Instagramu "budućnostsrbijeav".

Poželeo je da nam radosni praznik rođenja Bogomladenca da snagu da pobedimo sva iskušenja u miru i dostojanstvu.

Posebno ove godine, naveo je Vučić, želim da čestitam Badnji dan i nastupajući Božić episkopima srpske crkve u Crnoj Gori i verujućem srpskom narodu u Crnoj Gori, koji najradosnije praznike dočekuje sa strepnjom i zabrinutošću zbog teških prilika u kojima se nalazi.

"Molimo se Gospodu da nam podari veru da zajednički možemo da stvorimo bolji i srećniji život za sve nas i našu decu, da nam daruje bratske ljubavi kako bismo što više učvrstili temelje naše države u kojoj će svi ljudi dobre volje moći da žive u miru i blagostanju i da nam ojača nadu da ćemo svaki Božić sve radosnije dočekivati, uz svevremeni pozdrav - Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi", naveo je Vučić u čestitki.

XS
SM
MD
LG