Linkovi

DPS kršio zakon, opozicija traži saslušanje Đukanovića


Predsjednik i potpredsjednik DPS-a, Milo Đukanović i Duško Marković (rtcg.me)
Predsjednik i potpredsjednik DPS-a, Milo Đukanović i Duško Marković (rtcg.me)

Crnogorska Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) saopštila je kasno u ponedjeljak da je vladajuća Demokratska partija socijalista, mimo znanja odgovornog lica u njoj, prekršila zakon kada je njen visoki funkcioner Slavoljub Stijepović od odbjeglog bankara Duška Kneževića primio keš donaciju za predizbornu kampanju 2016.

ASK je utvrdila da je DPS prekršila Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u toku prikupljanja i trošenja sredstava za izbornu kampanju za parlamentarne izbore 2016. godine, kao i da “sredstva iz privatnih izvora od 47,500 hiljada eura” ta partija nije prikupila zakonito.

Pored toga, ASK je navela da tako prikupljena sredstva nijesu prijavljena odgovornom licu u partiji, određenom za namjensko trošenje sredstava i na način predviđen Zakonom, kao i da je zbog toga protiv ove partije pokrenula postupak za izricanje maksimalne zakonske sankcije - novčane kazne do 20.000 eura, i zatražila povraćaj 47,5 hiljada eura u državni budžet.

Opozicioni Demokratski front saopštio je da bi tužioci trebalo da saslušaju Djukanovića, smatrajući da odluka ASK ima za cilj zataškavanje afere nastale nakon što je Knežević objavio kompromitujući video na kome se vidi primopredaja koverta sa, prema tvrdnjama biznismena, 97,500 eura namijenjenih za kampanju DPS.

Prema navodima DF-ovog saopštenja, funkcioneri članice te koalicije, Pokreta za promjene, bili su hapšeni i zadržavani u istražnom zatvoru zbog privatne pozajmice od 50,000 eura, “bez ijednog dokaza” da je novac korišćen za kampanju te koalicije ili partije.

“Sada, kad se jasno i pred očima crnogorske javnosti dokazalo teško krivično djelo pranja novca i reketiranja režimskih tajkuna od strane vrha DPS i priznanja aktera afere "Koverta" , nema uhapšenih, ni optuženih", navodi DF.

Iz te koalicije su ocijenili da DPS treba da bude zabranjen kao “političko krilo mafije”, te da sva imovina te partije i njenih funkcionera treba da bude oduzeta i vraćena državi i narodu.

Biznismen Knežević, koji se sklonio u London uoči pokretanja istrage protiv njega zbog sumnje u pranje novca, pokrenuo je medijsku kampanju protiv Djukanovića i vladajuće elite, optužujući ih za korupciju i “reketiranje” biznismena.

Crnogorski predsjednik je ranije negirao Kneževićeve optužbe, navodeći da su crnogorski poslovni ljudi dobrovoljno donirali novac za potrebe vladajuće DPS, te da je on svi svoju imovinu stekao legalno.

XS
SM
MD
LG