Linkovi

Eskobar i Abazović razgovarali o podršci Ukrajini, EU integraciji, korupciji


Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom u Stejt departmentu. (Foto: Kabinet premijera Crne Gore)
Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom u Stejt departmentu. (Foto: Kabinet premijera Crne Gore)

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović sastao se u srijedu u Vašingtonu sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, na početku radne posjete Sjedinjenim Državama.

Eskobar i Abazović su razgovarali o jedinstvenoj podršci Ukrajini, značaju puta Crne Gore ka EU i kako se boriti protiv korupcije na Zapadnom Balkanu, navedeno je na Tviter nalogu Biroa za Evropu i Evroaziju u Stejt departmentu.

Iz Abazovićevog kabineta je saopšteno da je tokom susreta ocijenjeno da je prvi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, koji je održan u nedelju, " protekao u građanskom maniru, u skladu sa demokratskim standardima, uz odstustvo društvenih tenzija koje su karakterisale prethodne izborne cikluse".

Takođe je, kako se navodi u saopštenju, konstatovano da Crna Gora "proaktivnom ulogom doprinosi stabilizaciji regionalnih prilika i očuvanju evropske perspektive država Zapadnog Balkana".

Abazović je, u tom kontekstu, pozdravio napore koje SAD i EU ulažu da se postigne sporazum Srbije i Kosova i istakao da je Crna Gora spremna da doprinese postizanju rešenja, navodi se između ostalog u saopštenju.

Takođe se dodaje da je Abazović upoznao" predstavnike američke administracije u Stejt departmentu sa najnovijim akcijama crnogorskih institucija u borbi protiv kriminala".

U izjavi poslije susreta sa Eskobarom, koja je objavljena na Telegramu, Abazović je poručio da je "morao da pomene stvari koje se tiču borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", te da je sprovedena "velika akcija u suzbijanju narko-kartela koji je djelovao unutar institucija sistema".

"Taj narko-kartel nas je. čini mi se, držao i u političkim čeljustima dugi niz godina, i deceniju za nama, ali je Crna Gora pokazuje svoju otpornost i spremna je da se obračuna sa svim vidovima kriminala", naglasio je Abazović.

U nedavno objavljenom izvještaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava za 2022. godinu, ocjenjuje se između ostalog da su u Crnoj Gori postojali ozbiljni problemi sa korupcijom, nezavisnošću pravosuđa i slobodom izražavanja, a da su prethodna i aktuelna vlada nastavile sa starom praksom korupcije i partijskog zapošljavanja.

Crnogorski premijer će se tokom posjete Sjedinjenim Državama, kako je ranije saopšteno iz njegovog kabineta, sastati sa članovima Predstavničkog doma i Senata američkog Kongresa, a biće i gost američkim nevladinim organizacijama - Međunarodnom republikanskom institutu (IRI) i Atlantskom savjetu.

Abazović je u Sjedinjene Države doputovao dva dana nakon održavanja predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, na kojima su najviše glasova osvojili kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) i aktuelni predsjednik Milo Đukanović i kandidat i jedan od lidera pokreta Evropa sad Jakov Milatović. Drugi krug izbora biće održan 2. aprila.

Abazovićeva vlada je u tehničkom mandatu više od sedam mjeseci, s obzirom na to da joj je krajem avgusta prošle godine izglasano nepovjerenje u Skupštini Crne Gore. Izostao je dogovor o formiranju nove, a predsjednik Đukanović je prošle nedelje donio Ukaz o raspuštanju skupštine i održavanju parlamentarnih izbora 11 juna, što su u aktuelnoj parlamentarnoj većini ocijenili neustavnim potezom.

XS
SM
MD
LG