Linkovi

CPJ: Najviše zatvorenih novinara u Kini, Turskoj, Saudijskoj Arabiji i Egiptu


In this photo taken on Sunday, June 16, 2019, Abdulmumin Gadzhiev, the religious affairs editor of the independent weekly Chernovik, stands in a cage in a court room in Makhachkala, the Caspian Sea province of Dagestan, Russia, Sunday, June 16, 2019…

Broj novinara koji se nalaze u zatvorima širom sveta i dalje je blizu rekordnog nivoa, navodi Komitet za zaštitu novinara (CPJ) u svom u svom godišnjem izveštaju, u kojem se Kina, Turska, Saudijska Arabija i Egipat identifikuju kao zemlje u kojima je u pritvoru najviše novinara.

"Četvrtu godinu zaredom, stotine novinara širom sveta nalaze se u zatvorima, dok autoritarni lideri, kao što su Ši Đinping, Redžep Tajip Erdogan, Mohamed bin Salman i Abdel Fatah el-Sisi ne pokazuju nagoveštaj da će popustiti sa pritiskom na kritičke medije", navodi se u izveštaju CPJ, pod nazivom Popis zatvora 2019.

Iako se ukupan broj pritvorenih novinara na globalnom nivou smanjio sa 253 u 2018, na 245 ove godine, grupa za zaštitu slobode medija sa sedištem u Njujorku ističe da se broj novinara optuženih za "laži" ili "lažne vesti" nastavlja da se povećava.

"Broj optuženih za 'lažne vesti' uvećao se sa 28 na 30 u odnosu na prošlu godinu", navodi se u izveštaju, uz objašnjenje da se optužba, koja se najuspešnije koristi u Egiptu, "dramatično popularizovala od 2012. kada je CPJ pronašao samo jednog novinara na svetu koji se suočavao sa tom optužbom".

"U protekloj godini, represivni režimi, među njima oni u Rusiji i Singapuru, uveli su zakone koji kriminalizuju objavljivanje 'lažnih vesti'”, piše u izveštaju.

Po prvi put od 2015. Turska nije na prvom mestu po broju pritvorenih novinara, delom i zbog činjenice da je Ankara "zaustavila praktično svako nezavisno izveštavanje, oslobodila novinare, koji čekaju suđenje ili su u procesu žalbe".

Kina - godinama druga najrepresivnija država za novinare na svetu posle Turske - ima 47 novinara u zatvoru, isto kao i u 2018, a najveći deo njih pokušao je da dokumentuje masovni progon većinski muslimanske etničke manjine Ujgura u Šinđijangu.

U Saudijskoj Arabiji je trenutno 26 novinara u zatvorima, koji su navodno izloženi i mučenju, a isti broj pripadnika medija pritvoren je i u Egiptu, gde im se tipično sudi grupno. Optužbe s kojima se suočavaju su ili za terorizam ili "lažne vesti".

"Najveći zabeleženi broj zatvorenih novinara u jednoj godini otkad CPJ prati ove podatke je 273 u 2016. godini", navodi se u izveštaju, u kojem su posle Kine, Turske, Saudijske Arabije i Egipta, rangirani Eriterja, Vijetnam i Iran.

Godišnji popis CPJ-a ne obuhvata novinare koji se vode kao nestali ili one koji nisu u vladinom pritvoru, već samo one koji su bili u državnim zatvorima 1. decembra 2019.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG