Linkovi

CPJ: Najviše zatvorenih novinara u Kini, Turskoj, Saudijskoj Arabiji i Egiptu


In this photo taken on Sunday, June 16, 2019, Abdulmumin Gadzhiev, the religious affairs editor of the independent weekly Chernovik, stands in a cage in a court room in Makhachkala, the Caspian Sea province of Dagestan, Russia, Sunday, June 16, 2019…
In this photo taken on Sunday, June 16, 2019, Abdulmumin Gadzhiev, the religious affairs editor of the independent weekly Chernovik, stands in a cage in a court room in Makhachkala, the Caspian Sea province of Dagestan, Russia, Sunday, June 16, 2019…

Broj novinara koji se nalaze u zatvorima širom sveta i dalje je blizu rekordnog nivoa, navodi Komitet za zaštitu novinara (CPJ) u svom u svom godišnjem izveštaju, u kojem se Kina, Turska, Saudijska Arabija i Egipat identifikuju kao zemlje u kojima je u pritvoru najviše novinara.

"Četvrtu godinu zaredom, stotine novinara širom sveta nalaze se u zatvorima, dok autoritarni lideri, kao što su Ši Đinping, Redžep Tajip Erdogan, Mohamed bin Salman i Abdel Fatah el-Sisi ne pokazuju nagoveštaj da će popustiti sa pritiskom na kritičke medije", navodi se u izveštaju CPJ, pod nazivom Popis zatvora 2019.

Iako se ukupan broj pritvorenih novinara na globalnom nivou smanjio sa 253 u 2018, na 245 ove godine, grupa za zaštitu slobode medija sa sedištem u Njujorku ističe da se broj novinara optuženih za "laži" ili "lažne vesti" nastavlja da se povećava.

"Broj optuženih za 'lažne vesti' uvećao se sa 28 na 30 u odnosu na prošlu godinu", navodi se u izveštaju, uz objašnjenje da se optužba, koja se najuspešnije koristi u Egiptu, "dramatično popularizovala od 2012. kada je CPJ pronašao samo jednog novinara na svetu koji se suočavao sa tom optužbom".

"U protekloj godini, represivni režimi, među njima oni u Rusiji i Singapuru, uveli su zakone koji kriminalizuju objavljivanje 'lažnih vesti'”, piše u izveštaju.

Po prvi put od 2015. Turska nije na prvom mestu po broju pritvorenih novinara, delom i zbog činjenice da je Ankara "zaustavila praktično svako nezavisno izveštavanje, oslobodila novinare, koji čekaju suđenje ili su u procesu žalbe".

Kina - godinama druga najrepresivnija država za novinare na svetu posle Turske - ima 47 novinara u zatvoru, isto kao i u 2018, a najveći deo njih pokušao je da dokumentuje masovni progon većinski muslimanske etničke manjine Ujgura u Šinđijangu.

U Saudijskoj Arabiji je trenutno 26 novinara u zatvorima, koji su navodno izloženi i mučenju, a isti broj pripadnika medija pritvoren je i u Egiptu, gde im se tipično sudi grupno. Optužbe s kojima se suočavaju su ili za terorizam ili "lažne vesti".

"Najveći zabeleženi broj zatvorenih novinara u jednoj godini otkad CPJ prati ove podatke je 273 u 2016. godini", navodi se u izveštaju, u kojem su posle Kine, Turske, Saudijske Arabije i Egipta, rangirani Eriterja, Vijetnam i Iran.

Godišnji popis CPJ-a ne obuhvata novinare koji se vode kao nestali ili one koji nisu u vladinom pritvoru, već samo one koji su bili u državnim zatvorima 1. decembra 2019.

XS
SM
MD
LG