Linkovi

CPJ: Somalija prva po broju nerešenih ubistava novinara


Sahrana novinara Mohameda Abdikarima Moalima Adama, reportera londonske televizije Universal, 27. jula 2015.

Somalija je najgore ocenjena zemlja kada su u pitanju nerazjašnjena ubistva novinara, prema izveštaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

U svom desetom godišnjem Svetskom indeksu nekažnjivosti, organizacija navodi da je tokom protekle decenije u Somaliji, gde građanski rat i dalje traje, ubijeno više od dvadeset novinara.

Sirija, u kojoj građanski rat traje već šest godina, ocenjena kao treća prošle godine, zauzima sada drugo mesto na indeksu "rangiranih zemalja u kojima novinari stradaju dok su njihove ubice na slobodi"

Treći na listi je Irak, država u kojoj su novinari mete agresije militanata Islamske države, ali i državne vojske.

Sukob među političkim frakcijama u južnom Sudanu, gde je pet novinara izgubilo život u zasedi 2015. godine, svrstao je ovu zemlju na čestvrto mesto.

Na Filipinima vladini zvaničnici i kriminalni subjekti "ostaju nekažnjeni za ubistva velikog broja novinara", pa je ova zemlja rangirana kao peta. Odbor dodaje i da slični tretman imaju novinari u Brazilu, Indiji, Meksiku i Rusiji, zemljama koje sebe ocenjuju kao demokratske.

Avganistan je prvi put od kada CPJ računa indeks 2008. godine izostavljen sa liste. Broj ubistava se smanjio, uprkos 16-godišnjem ratu i činjenici da do sada nije bilo osuda za ubijene novinare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG