Linkovi

CPJ: Somalija prva po broju nerešenih ubistava novinara


Sahrana novinara Mohameda Abdikarima Moalima Adama, reportera londonske televizije Universal, 27. jula 2015.
Sahrana novinara Mohameda Abdikarima Moalima Adama, reportera londonske televizije Universal, 27. jula 2015.

Somalija je najgore ocenjena zemlja kada su u pitanju nerazjašnjena ubistva novinara, prema izveštaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

U svom desetom godišnjem Svetskom indeksu nekažnjivosti, organizacija navodi da je tokom protekle decenije u Somaliji, gde građanski rat i dalje traje, ubijeno više od dvadeset novinara.

Sirija, u kojoj građanski rat traje već šest godina, ocenjena kao treća prošle godine, zauzima sada drugo mesto na indeksu "rangiranih zemalja u kojima novinari stradaju dok su njihove ubice na slobodi"

Treći na listi je Irak, država u kojoj su novinari mete agresije militanata Islamske države, ali i državne vojske.

Sukob među političkim frakcijama u južnom Sudanu, gde je pet novinara izgubilo život u zasedi 2015. godine, svrstao je ovu zemlju na čestvrto mesto.

Na Filipinima vladini zvaničnici i kriminalni subjekti "ostaju nekažnjeni za ubistva velikog broja novinara", pa je ova zemlja rangirana kao peta. Odbor dodaje i da slični tretman imaju novinari u Brazilu, Indiji, Meksiku i Rusiji, zemljama koje sebe ocenjuju kao demokratske.

Avganistan je prvi put od kada CPJ računa indeks 2008. godine izostavljen sa liste. Broj ubistava se smanjio, uprkos 16-godišnjem ratu i činjenici da do sada nije bilo osuda za ubijene novinare.

XS
SM
MD
LG