Linkovi

CPJ: Rekordan broj - 262 novinara u zatvorima


Širom sveta, u zatvorima se nalazi 262 noinara, od kojih je 194, odnosno 74 odsto, optuženo za rad protiv države, a više od polovine uhapšenih je u Turskoj, Kini i Egiptu. Ovaj broj u 2017. predstavlja novi "crni rekord, kaže se u godišnjem izveštaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

"Drugu godinu zaredom broj novinara koji se nalaze u zatvoru dostigao je istorijski rekord, a SAD i druge zapadne sile nisu uspele da izvrše pritisak na države u kojima je najviše pritvorenika - Tursku, Kinu i Egipat, da poboljšaju mračnu situaciju u kojoj se nalazi sloboda štampe", piše u izveštaju CPJ, organizacije čije je sedište u Njujorku.

Umesto da izoluju represivne države zbog autoritarnog ponašanja, SAD su se opredelile za jačanje prijateljstva sa "moćnicima" poput predsednika Turske i Kine - Redžepa Tajipa Erdogana i Sija Djinpinga - piše u saopštenju CPJ.

Istovremeno, "nacionalistička retorika" američkog predsednika Donalda Trampa, njegova usredsređenost na islamski ekstremizam i komentara da kritički mediji šire "lažne vesti" doprinose "jačanju okvira za optužbe i tužbe koje omogućavaju takvim liderima" da donose odluke o pritvaranju novinara, ocenjuje Komitet za zaštitu novinara.

Prošle godine, koja je takođe bila rekordna u odnosu na prethodni period, u zatvorima je bilo 259 novinara.

Od ukupnog broja uhapšenih medijskih radnika u svetu lokalni novinari čine 97 odsto, u osam odsto slučajeva u pitanju su žene, a "frilenseri" 29 odsto.

Kako je navedeno, 51 odsto, odnosno 134 od 262 pritvorena novinara nalazi se u zatvorima u Turskoj, Kini i Egiptu. Uprkos puštanju pojedinih novinara na slobodu u 2017. godini, Turska drugu godinu zaredom prednjači kada je u pitanju broj pritvorenih novinara sa 73 novinara iza rešetaka, dok je prošle godine to bio slučaj sa 81, a većina njih optužena je za protivdržavnu delatnost. CPJ navodi da su turske vlasti u pojedinim slučajevima pokazale brutalne taktike cenzure, ocenjujući da Vlada Turske "plaća malu cenu" za represiju. U Kini je broj pritvorenih novinara povećan sa prošlogodišnjih 38 na 41 u 2017. godini, navedeno je u izveštaju. Ističe se da se 12 od ukupno 20 pritvorenih novinara u Egiptu nalazi u zatvorima bez sudske presude, a da je polovina u lošem zdravstvenom stanju. U godišnjem izveštaju CPJ obuhvaćeni su samo novinari za koje je potvrdjeno da se nalaze u zatvorima zbog svog rada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG