Linkovi

Manje ubijenih novinara ali veliko zastrašivanje 2016.


Glas Amerike izgubio je sopstvenog reportera - slobodni novinar Almigdad Modžali jedan je od žrtava 2016.
Glas Amerike izgubio je sopstvenog reportera - slobodni novinar Almigdad Modžali jedan je od žrtava 2016.

Tokom 2016. život je izgubilo manje novinara nego prethodne godine, saopštila je neprofitna organizacija Komitet za zaštitu novinara. Međutim, razlozi za to – nisu ohrabrujući.

Početkom 2016. Glas Amerike je izgubio jednog od svojih reportera. Slobodni novinar Almigdad Modžali tri meseca je za našu kuću izveštavao o humanitarnim posledicama rata u Jemenu, kada je ubijen, na radnom zadatku, u jednom od saudijskih vazdušnih udara.

Modžali je jedan od 48 novinara koji su izgubili život ove godine – bilo da su ubijeni ili nastradali izveštavajući sa ratišta ili nekog opasnog zadatka, pokazuju novi podaci Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

Dok je ukupna cifra ubijenih novinara u padu u odnosu na prethodne godine, Kortni Redč iz Komiteta za zaštitu novinara kaže za Glas Amerike preko Skajpa da razlozi nisu sasvim jasni.

“Jedan zaključak koji može da se izvede jeste da su pojedini konflikti postali tako neverovatno opasni za novinare da se jednostavno manje ljudi bavi novinarstvom u tim područjima”.

… to posebno važi za ratom razorene zone širom Bliskog istoka. Više od polovine poginulih novinara izveštavalo je iz Sirije, Jemena ili Iraka. Samo u Siriji, koja je petu godinu za redom najsmrtonosnija zemlja na svetu za “sedmu silu”, nastradalo je 14 novinara.

Međutim, čak i u mestima gde postoji manja verovatnoća da će novinari biti meta ubistva, prisutne su različite forme cenzure i zastrašivanja, kao što je slučaj u Turskoj u kojoj se nalazi skoro trećina uhapšenih novinara na svetu, navodi CPJ.

“Vidimo da su konfliktne zone i dalje veoma smrtonosne i opasne za novinare, ali takođe vidimo da se odvija i represija, pokušaj da se ućutkaju glasovi kritike tako što će se novinari baciti u zatvor, i suzbijati ono što govore ili im je dozvoljeno da kažu na društvenim medijima.”

Profesor žurnalistike Stiv Rejmer objašnjava preko Skajpa da su neke vlade pronašle lakši način da cenzurišu novinare – a među njima je Rusija.

“U Rusiji nije ubijen nijedan novinar od 2013. prema ovom izveštaju, ali Rusija je donela toliko zakona da ućutka novinare i kriitičke glasove da nije ni potrebno da ubijaju novinare”.

CPJ je ustanovio da su skoro devet od deset ubijenih novinara bili lokalni a ne strani reporteri, što je statistika u skladu sa istorijskim trendovima. Političke grupe, među kojima su islamističke militantne organizacije, bile su odgovorne za ubistvo više od polovine novinara 2016.

XS
SM
MD
LG