Linkovi

Knežević objavio snimak koji ukazuje na navodnu korupciju u vrhu tužilaštva


Duško Knežević, predsednik Atlas grupe, na konferenciji za medije u Podgorici, 23. juna 2016. godine (Foto: AP/Risto Božović)
Duško Knežević, predsednik Atlas grupe, na konferenciji za medije u Podgorici, 23. juna 2016. godine (Foto: AP/Risto Božović)

Crnogorski biznismen koga vlasti potražuju zbog sumnje u finansijske malverzacije, Duško Knežević, objavio je kasno u nedjelju snimak njegovog telefonskog razgovora sa sekretarom Vrhovnog državnog tužilaštva, koji ukazuje na navodnu korupciju u vrhu te institucije, prenose mediji u Podgorici

Bankar koji je izbjegao hapšenje u Crnoj Gori gdje ga tužilaštvo sumnjiči u višemilionsko pranje novca, emitovao je tonski snimak razgovora u kome muškarac, navodno sekretar VDT-a Nenad Vujošević, tvrdi da je bio ‘kurir’ za prenos novca kojim je Knežević navodno plaćao Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića.

Iz Kneževićevog pokreta "Do slobode" navodi se da je snimak razgovora Kneževića i Vujoševića “prvi u nizu snimaka, koji razotkrivaju kako se odvija korupcija u crnogorskom tužilaštvu”.

"Vujošević priznaje da je novac davao Stankoviću koji se, zauzvrat, obavezao da prestane progon određenih inostranih klijenata Atlas banke, koji su koristili njen e-commerce servis", rekli su iz Pokreta Do Slobode.

Na snimku koji je objavio Knežević, bankar tvrdi da mu se obratio i Stankovićev sin kako bi od sekretara tužilaštva navodno preuzeo “posao” prenosa novca do čelnika VDT-a, saopštio je taj pokret.

Biznismen je prethodno zaprijetio Vujoševiću da će objaviti kompromitujući snimak ukoliko ne utiče na Stankovića da pusti na slobodu njegovog kuma Dejana Sekulića, osumnjičenog u jednoj od niza istraga otvorenih u vezi poslovanja Kneževiće Atlas banke.

Pokret Do Slobode saopštio je da Knežević “u kontinuitetu ukazuje na svu trulež sistema koji je kreirala korumpirana vlast na čelu sa prvom familijom koja na najvažnijim državnim funkcijama drži korumpirane kadrove kako bi im do kraja ostali poslušni”.

Vrhovni državni tužilac Crne Gore negirao je Kneževićeve optužbe i pozvao nadležne organe da preuzmu sve neophodne korake kako bi se utvrdila puna istina u ovom slučaju, prenosi TV Vijesti.

“Na ovakvoj režiji pozavidjeli bi svi svjetski režiseri", rekao je Stanković u izjavi za tu televiziju.

Protiv vlasnika Atlas Grupe i njegovih saradnika crnogorsko tužilaštvo je pokrenulo nekoliko istraga zbog sumnje u utaju poreza, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja, ali je Knežević izbjegao hapšenje i sklonio se u London, odakle je pokrenuo kampanju kojom želi da dokaže korupciju u vrhu vlasti.

XS
SM
MD
LG