Linkovi

Ćerka Benazir Buto zvanično ulazi u politiku


Pristalice Pakistanske narodne partije okupljaju se u Ravalpindiju u Pakistanu 27. decembra 2019. na godišnjicu smrti premijerke Benazir Buto, koja je ubijena u atentatu 2007.

Mahala je rukama, skandirala slogane stranke i pokazivala prstima "V" - znak pobede. U gradu Multan u centralnom delu Pakistana u ponedeljak, najmlađa ćerka bivše premijerke Benazir Buto podsećala je ljude na svoju harizmatičnu majku.

“Po meni, sadržaj njenog govora nije bio toliko važan koliko njena aura, koja proizvodi istu energiju, isti osećaj kao njena majka", kaže Nusrat Džaved, iskusni pakistanski novinar, koji je proveo decenije prateći tri generacije porodice Buto.

Bio je to zvanični iskorak 27-godišnje Asife Buto-Zardari u politiku, a dogodio se skoro slučajno. Zamenjivala je svog brata, Bilava Buto-Zardarija, koji je bio u karantinu pošto je testiran pozitivan na Kovid-19 i nije mogao da zastupa svoju stranku na opozicionom mitingu.

Njeno slučajno pojavljivanje je imalo poseban značaj, kaže Šeri Rehman, visoka zvaničnica Pakistanske narodne partije (PPP) i bliska politička saradnica pokojne Benazir Buto.

Marijam Navaz, ćekra bivšeg pakistanskog premijera Navaza Šarifa i Bilaval Buto Zardari, predsednik Pakistanske narodne partije (PPP) na anti-vladinom protestu u Karačiju, u oktobru 2020.
Marijam Navaz, ćekra bivšeg pakistanskog premijera Navaza Šarifa i Bilaval Buto Zardari, predsednik Pakistanske narodne partije (PPP) na anti-vladinom protestu u Karačiju, u oktobru 2020.

"Okolnosti su uvek katapultirale istaknute članove porodice Buto u političku arenu Pakistana", kaže Rehman, koja podseća da su i Benazir i Bilaval "shvatili da je politički život izabrao njih, a ne obrnuto".

Benazir Buto je bila primorana da se uključi u politiku kada je njen otac, premijer Zulfikar Ali Buto, smenjen u vojnom puču, stavljen u zatvor i pogubljen. Postala je lider PPP - stranke koju je osnovao njen otac - i postala prva žena šef države jedne zemlje sa muslimanskom većinom.

Biliaval, koji je oduvek smatran naslednikom svoje majke, prerano je gurnut na političku scenu kada je Benazir ubijena u atentatu 2007.

Njegove dve mlađe sestra Bahtavar i Asifa uglavnom su se držale po strani, a političke komentare iznosile samo na društvenim medijima. Za to vreme, Asifa, koja je magistrirala u oblasti globalnog zdravstva na Univerzitetskom koledžu u Londonu, postala je zdravstveni aktivista, i ambasador Ujedinjenih nacija za iskorenjivanje dečje paralize.

Bilaval i njegove sestre su od detinjstva bili izloženi politici. Dok je Bahtvara pokazala malo interesovanja za karijeru u politici, Asifa je po svemu sudeći imala to u sebi još kao devojčica, prema oceni Sohaila Varaiča, istaknutog pakistanskog novinara i analitičara.

"Sećam se da mi je Mohtarma (Benazir Buto) govorila da je Asifa, kao dete, kada je želela da promeni svoju školu, pravila plakate sa sloganima i postavljala ih svuda po kući", priča Varaič.

Bahtavar Buto, Bilaval Buto-Zarari i Asifa Buto-Zardari, deca bivše premijerke Pakistana Benazir Buto na premijeri dokumentarnog filma "Buto" na filmskom festivalu Sandens u Park Sitiju u Juti, 23. januara 2020.
Bahtavar Buto, Bilaval Buto-Zarari i Asifa Buto-Zardari, deca bivše premijerke Pakistana Benazir Buto na premijeri dokumentarnog filma "Buto" na filmskom festivalu Sandens u Park Sitiju u Juti, 23. januara 2020.

Članovi vladajuće partije Pakistanski pokret za slobodu - PTI, nazvali su Asifin politički debi nastavkom "dinastijske politike PPP-a".

“Narodna partija ima samo jednu retoriku. Žele da 'izmuzu' ime Buto, kako Benazir tako i njenog oca Zulfikara Ali Butoa. Međutim, mnogo vode je proteklo ispod mosta od tad", kaže Favad Husein Čaudri, federalni ministar za nauku i tehnologiju.

On dodaje da PPP mora da "preispita svoju politiku" i unapredi svoju vladavinu u provinciji Sind ili rizikuje da izgubi sledeće izbore.

Opozicija, koja predstavlja konglomerat brojnih stranaka koje su se udružile protiv vlade u okviru Pakistanskog demokratskog pokreta (PDM), takođe je često kritikovana zato što nastavlja da održava velike političke skupove u vreme kada broj novozaraženih Kovidom 19 dramatično raste u Pakistanu.

Premijer Imran Kan na Tviteru je poručio da opozicionim liderima nije stalo do života i bezbednosti običnih ljudi, i optužio ih je da koriste politiku kao plašt, da bi izbegli da odgovaraju zbog ranije korupcije.

“Njihov jedini i očajnički cilj sada je da spasu blago koje su opljačkale njihove porodice i sačuvaju korupciju, čiji su integralni deo", napisao je na Tviteru.

Lideri PDM optužuju vladu da koristi širenje koronavirusa kao izgovor da uguši opozicione aktivnosti, iako sama takođe održava velike političke skupove.

Vlada je zabranila okupljanja više od 300 osoba dok se virus ne stavi pod kontrolu, i preti opoziciji hapšenjima ako prekrše bezbednosne protokole.

“Oni misle da se plašimo hapšenja. Varaju se. Ako uhapse našu braću, imajte na umu, svaka žena u Pakistanskoj narodnoj partiji je spremna za bitku", poručila je Asifa Buto u svom prvom političkom govoru.

Asifa takođe najviše od sve dece fizički liči na svoju majku. Nasledila je, uz to, kvalitete i bake i dede sa mamine strane, kaže novinar Džaved.

“Na vrlo moćan način je probudila sve nagomilane uspomene (na porodicu Buto)", kaže on.

Njeno prisustvo na stranačkim mitinzima možda će, kako dodaje, postati neophodno ako stranka bude želela da iskoristi "svojevrsnu zaboravljenu energiju" koju ona generiše.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG