Linkovi

Povratak Mušarafa u Pakistan


Bivši predsednik Pakistana Pervez Mušaraf na aerodromu u Karačiju
Bivši predsednik Pakistana Pervez Mušaraf na aerodromu u Karačiju

Bivši predsednik Pakistana, Pervez Mušaraf, vratio se u zemlju posle više od četiri godine, da bi učestvovao na predstojećim parlamentarnim izborima.

Posle ostavke 2008, bivši predsednik je otišao u samonametnuti egzil, da bi izbegao moguće hapšenje zbog navodnog učešća u atentatu na bivšu premijerku Benazir Buto. Mušaraf demantuje svaku vezu sa tim atentatom i tvrdi da je dobio garancije da neće biti uhapšen kada se vrati kući.

Mušaraf je danas u Karačiju održao prkosan govor svojim pristalicama. „Doveo sam svoj život u opasnost povratkom u Pakistan. Mislio sma da će vlada da me pozove da spasem Pakistan, ali se to nije dogodilo. Danas mi je nacija naredila da se vratim. Došao sam, ugrozivši sopstveni život, da spasem Pakistan“, rekao je Mušaraf.

Pakistanski Taliban je obećao da će ubiti bivšeg predsednika ako se vrati u zemlju. Na juče emitovanom video snimku, predstavnik Talibana je izjavio da je udarna četa već spremna da ubije Mušarafa. Bivši predsednik je razljutio Taliban održavajući bliske veze sa Sjedinjenim Državama i pomažući im u borbi protiv terorizma.

Pakistanski parlament i federalne i pokrajinske vlade su ovog meseca završile svoje ustavne petogodišnje mandate. Zemlju će voditi prelazna vlada do parlamentarnih izbora 11. maja.
XS
SM
MD
LG