Linkovi

Zardari: Marš demokratije se nastavlja


Pakistanac u prodavnici elektronskih uređaja u Islamabadu sluša izlaganje predsedika Zardarija koje je prenosila državna televizija
Pakistanac u prodavnici elektronskih uređaja u Islamabadu sluša izlaganje predsedika Zardarija koje je prenosila državna televizija

Predsednik Pakistana Asif Ali Zardari hvalio je svoja dostignuća, pripremajući teren za skupštinsku debatu o zategnutim odnosima te zemlje sa Sjedinjenim Državama.

Zardari se obratio poslanicima oba doma parlamenta na zajedničkoj sednici rekavši da je zemlja u boljem stanju nego pre godinu dana i da "svet može da vidi da se marš demokratije nastavlja".

Zardari se već neko vreme suočava sa brojnim kritikama i gnevom javnosti u vezi sa navodima da su on i njegova pokojna supruga, bivša premijerka Benazir Buto, proneverili milione dolara kroz račune u švajcarskim bankama tokom 1990-ih.

Opozicioni zakonodavci na sednici parlamenta izrazili su svoje nezadovoljstvo najpre glasnim ismevanjem predsednika, a onda i napuštanjem sale pre završetka njegovog govora. Uprkos prekidima, Zardari je nastavljao da govori, obećavajući da će nastaviti vojni obračun sa teroristima koji se skrivaju duž granice sa Avganistanom.

Bilo je to peto Zardarijevo obraćanje na zajedničkoj sednici oba doma parlamenta, što je više od bilo kog civilnog predsednika pre njega.

Sledeće nedelje, skupština će voditi debatu o budućnosti pakistansko-američkih odnosa, za koje Zardari veruje da će se poboljšati, posle zategnutosti izazvane bombaškim napadom NATO-a u kojem su u novembru 2011. ubijena 24 pakistanska vojnika.

XS
SM
MD
LG