Linkovi

Burna 2018. na Kapitol hilu


Odsjaj zgrade Kongresa posle kiše (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Odsjaj zgrade Kongresa posle kiše (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Republikanci u Kongresu ušli su u izbornu godinu u nameri da skrenu pažnju birača na poreske olakšice i dobro stanje ekonomije. Međutim, zabrinutost zbog privatnosti podataka na internetu, imigraciona reforma i bitka u vezi sa nominacijom Breta Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda postali su centralna tema diskusija 2018. Sledi osvrt na burnu godinu na Kapitol hilu.

Bio je to vrhunac pokreta #MeToo na Kapitol Hilu.

Zbog optužbi Kristin Blazi Ford da ju je seksualno napao u mladosti, kandidat predsednika Trampa za Vrhovnig sud Bret Kavano bio je u defanzivi.

2018. burna godina na Kapitol hilu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Uprkos dramatičnim protestima, Kavano je tesnom većinom potvrđen u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca. Usijana debata u vezi sa njegovom nominacijom pokazala je jasno koliko stranačke podele koče Vašington u godini kongresnih izbora, koja je počela sa dve stranke koje su se uzajamno optuživale da su dovele do zatvaranja vladinih agencija.

Kratko zatišje u stranačkoj politici nastalo je tri puta zbog odavanja pošte trojici političkih i verskih lidera čiji su posmrtni ostaci izloženi na Kapitolu: svešteniku Biliju Grejemu, zatim senatoru Džonu Mekejnu i krajem godine - predsedniku Džordžu Bušu starijem.

Građani odaju počast senatoru Mekejnu u rotundi američkog Kongresa, 31. avgusta 2018.
Građani odaju počast senatoru Mekejnu u rotundi američkog Kongresa, 31. avgusta 2018.

Članovi Kongresa proveli su veći deo ove godine vodeći kampanju za reizbor ali su republikanci ustanovili da njihovo glavno zakonodavno dostignuće 2017. nije imalo mnogo odjeka kod birača.

“Usvajanje velikih poreskih olakšica za bogate pojedince i korporacije jednostavno nije nešto što će impresionirati mnogo birača”, smatra Moli Rejnolds iz Instituta Brukings.

U Vašingtonu, direktori giganta za društvene medije pokušavali su da otklone štetu lažnih vesti i stranog mešanja u izbore, dok su članovi Kongresa pokušavali da pronađu rešenja za nove probleme.

“Bojim se da smo na pragu nove ere eksploatacije na internetu”, rekao je demokratski senator iz Virdžinije Mark Vorner.

Razdvajanje porodica

Politika predsednika Trampa o razdvajanju porodica na američko-meksičkoj granici pokrenula je bitku oko imigracije koja još traje. Tramp navodi da je u pitanju politika nasleđena od ranijih predsednika, a demokrate tvrde suprotno.

“Kada je predsednik rekao da nije odgovoran za te mere, nije govorio istinu”, rekla je Nensi Pelosi, tada lider demokratske manjine, a uskoro najverovatnije predsedavajuća Predstavničkog doma.

A sudbina takozvanih “sanjara”, više od 800.000 mladih ljudi, koje su roditelji, bez odgovarajućih dokumenata doveli u SAD kao decu, i dalje je neizvesna.

Mič Mekonel, lider republikanske većine u Senatu
Mič Mekonel, lider republikanske većine u Senatu

“Zdrav razum nam nalaže da ne možemo da lečimo samo jedan simptom naše nefunkcionalne imigracione poliitke”, rekao je lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel.

Republikanci u Senatu ostvarili su napredak imenujući sudije na važne pozicije, ali je bilo i neuspeha.

“Videli smo kako republikanci ne uspevaju da ostvare svoje možda najveće obećanje iz kampanje u proteklih osam godina - da će, ukoliko pobede na predsedničkim ili kongresnim izborima, ukinuti Obamaker, odnosno zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti”, podseća Moli Rejnolds iz Instituta Brukings.

Ta nada je okončana kada su demokrate osvojile većinu u Predstavničkom domu na izborima za Kongres. Godina se završava kako je i počela - sa dve stranke koje ne mogu da postignu dogovor o finansiranju rada vlade zbog neslaganja o imigraciji.

XS
SM
MD
LG