Linkovi

Sud odlučio da je Obamaker neustavan


Kancelarija kuće za zdravstveno osiguranje na Floridi, 2017.
Kancelarija kuće za zdravstveno osiguranje na Floridi, 2017.

Federalni sudija u Teksasu Rid O'Konor odlučio je da je Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti poznatiji kao Obamaker - neustavan.

Sudija je odlučio da je ceo zakon nevažeći zbog jedne stavke koja je ukinuta, a odnosila se na obavezno zdravstveno osiguranje - odnosno, oni koji nisu imali osiguranje bili su kažnjavani povećanjem poreza.

Prošle godine, Trampova adminsitracija izglasala je ukidanje stavke o obaveznom zdravstvenom osiguranju u sklopu promene poreskih propisa.

Sajt zdravstvenog osiguranja
Sajt zdravstvenog osiguranja

Očekuje se žalba na odluku sudije iz Teksasa i da predmet završi pred Vrhovnim sudom. Za to vreme, Obamaker će ostati na snazi.

Oko 11,8 miliona korisnika širom SAD koristi mogućnost pristupačne zdravstvene zaštite koju pruža Obamaker.

Da će to ukinuti, predsednik Donald Tramp obećava još od kampanje.

Odluku sudije iz Teksasa prokomentarisao je na Tviteru: "katasatrofalni Obamaker, kao što je i predvideo, proglašen je neustavnim i Kongres sada mora da usvoji novi zakon kojim se štite oni sa hroničnim oboljenjima". Takođe je pozvao lildere demokrata u Senatu i Predstavničkom domu da to "završe".

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer kaže da "je ovakva odluka sudije zasnovana na pogrešnim pravnim pretpostavkama" i da se nada da će biti ukinuta.

"Ako ova presuda stigne do viših instanci, biće katastrofalna za desetine miliona Amerikanaca, posebno za one sa hroničnim oboljenjima", tvrdi Šumer.

Pre nego što je donet Obamaker, oni sa hroničnim oboljenjima morali su skuplje da plaćaju osiguranje na mesečnom nivou, a u nekim slučajevima čak nisu ni mogli da budu osigurani.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da "odluka sudije potvrđuje stav predsednika Trampa da je Obamaker neustavan".

Lider koalicije država koje se protive ovakvoj presudi, sekretar za pravosuđe Kalifornije Havijer Besera, kaže da nisu obeshrabreni ovakvom presudom i da će nastaviti da se bore na sudu za "dobrobit svih Amerikanaca".

XS
SM
MD
LG