Linkovi

Hoće li Tramp ipak poslati vladu na prinudni odmor?


Zgrada Kongresa na Kapitol hilu
Zgrada Kongresa na Kapitol hilu

Predstavnički dom Kongresa je usvojio privremeni predlog za finansiranje vlade kojim se odobrava 5 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom - na čemu insistira predsednik Donald Tramp.

Predlog je u donjem domu Kongresa usvojen sa 217 glasova za i 185 protiv. Taj predlog sada treba da ide na glasanje u Senat gde ne postoji šansa da bude usvojen.

Tramp zahteva da se odobre sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom i poručuje republikanskim liderima da neće potpisati predlog budžeta u kojem nema sredstava za zid na granici.

Ograda na granici SAD i Meksika
Ograda na granici SAD i Meksika

"U ovom trenutku, predsednik ne želi da ide dalje bez sredstava za sigurnost granice koja uključuju i čelični zid", saopštila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer rekao je da "predsednik Tramp vodi zemlju u haos, da je berza pala za 500 poena, da je general Matis dao ostavku...i da sadaželi da zatvori vladu".

Lider manjine u Senatu Čak Šumer
Lider manjine u Senatu Čak Šumer

Tramp je insistirao na tome da Kongres odobri 5 milijardi dolara za izgradnju zida, što je praktično učešće za zid vredan 20 milijardi, za koji tvrdi da će sprečiti ulazak ilegalnih imigranata.

Demokrate se tome protive, a Tramp ih je već okrivio za potencijalni neuspeh usvajanja budžeta, iako se predlogu koji uključuje sredstva za zid protive i neki republikanci.

Predsednik je ranije izjavio da će "s ponosom zatvoriti vladu zarad granične sigurnosti", na šta su lideri demokrata odgovorili da to nije nešto čime se treba ponositi.


XS
SM
MD
LG