Linkovi

LGBT aktivista osumnjičen za lažno prijavljivanje napada 


LGBT Forum Progres saopštio je u srijedu, a policija potvrdila, da je njihov član i štićenik Skloništa za LGBTIQ V.A, za koga su prošle nedjelje saopštili da je brutalno napadnut u Podgorici, iz njima nepoznatih razloga sam sebi nanio povrede.

Oni su zatražili od nadležnih institucija da u daljem postupku urade svoj posao i V.A. adekvatno procesuiraju u skladu sa zakonom.

LGBT Forum Progres u saopštenju navodi i da su aktivisti te organizacije riješili cjelokupan slučaj i pozvali Upravu policije da ispravi svoje saopštenje i u njemu navede isto.

Iz LGBT Forum Progres navode i da su tokom cijelog trajanja procesa, njihov tim i Uprava policije "konstatno dovođeni u zabludu", te da su "navođeni da vjerujemo da se zaista radi o napadu na pojedinca koji je i ranije bio žrtva nasilja".

"Ono na šta posebno želimo da ukažemo jesu navodi Uprave policije, koje cijenimo kao netačne, a kojima je konstatovano da je ovaj slučaj rasvijetljen od strane policije”, saopštili su iz te organizacije i dodali da “ovo nije zasnovano na onome što se stvarno desilo, jer su naši aktivisti riješili cjelokupan slučaj, na način što su sa svim činjenicama, dokazima i indikacijama upoznali policiju, te u konačnom doveli do toga da V.A. samostalno prizna da je cjelokupni napad bio isceniran”.

Oni su zatražili od Uprave policije da izvrši dopunu i korekciju originalnog saopštenja, kako bi sve navedene činjenice “bile tačno reflektovane i sa njima upoznata cjelokupna javnost, jer ovako parcijalne i obmanjujuće informacije narušavaju ugled i Uprave policije i LGBT Forum Progresa".

Iz te organizacije su pozvali Upravu policije da što hitnije dopuni pomenuto saopštenje i uputi javno izvinjenje, "kako bi izbjegli eventualno dalje pokretanje postupka protiv njih i potraživanje odštete za nanijetu povredu ugleda naše organizacije i cjelokupne LGBTIQ zajednice".

Policija se izvinila LGBT Forumu Progres

Uprava policije Crne Gore uputila je večeras javno izvinjenje LGBT Forum Progres “zbog propusta u saopštenju koje je upućeno medijima u vezi slučaja V.A”.

“Zahvaljujemo se ovoj nevladinoj organizaciji na doprinosu koji su dali u rasvjetljavaju ovog slučaja”, naveli su iz Uprave policije.

UP je objasnila da im “namjera nije bila da umanjimo doprinos ove nevladine organizacije i vjerujemo da će se saradnja Uprave policije i LGBT Foruma Progres nastaviti u partnerskom duhu na obostrano zadovoljstvo”.

LGBT Forum Progres je najavio da će u narednim danima sve domaće i međunarodne partnere, "koji su iskazali veliku brigu i saosjećanje povodom ovog slučaja", upoznati sa svim činjenicama i novonastalim okolnostima.

U saopštenju se navodi se da su kao organizacija koja pruža usluge podrške LGBTIQ osobama žrtvama nasilja, kroz program LGBTIQ Skloništa za V.A. obezbijedili svu neophodnu pomoć.

Oni podsjećaju da sunakon saznanja da je V.A. navodno napadnut u noći 3. marta, korisniku odmah pružili podršku na terenu, odnosno u urgentnom centru i Centru bezbjednosti Podgorica”.

“U tom trenutku nisu postojale nikakve indicije da se radi o samopovrjeđivanju, već je urgentnost i ozbiljnost situacije zahtijevala da o slučaju upoznamu širu javnost, kao i u svim slučajevima do sada”, rekli su u LGBT Forumu Progres i dodali da su “duboko šokirani saznanjem da je u pitanju ovakav vid ponašanja pojedinca moguć, jer se ništa slično nije desilo u skoro deceniji naše prakse u pružanju podrške žrtvama nasilja".

Policija je saopštila da je, nakon izvršenih kriminalističkih provjera, prikupljenih obavještenja i izvršenih potrebnih analiza službenici Centra bezbjednosti Podgorica rasvijetlila događaj i razjasnili okolnosti pod kojima je došlo do povrjeđivanja V.A.

Policija je, preduzimajući aktivnosti iz svoje nadležnosti, a u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, došla do sumnje da je V.A. sebi nanio povrede, a potom prijavio da su ga napala dva nepoznata muška lica, kojom prilikom su mu, kako je tvrdio u prijavi, otuđili novac i ručni sat.

“Od njega je prikupljeno obavještenje na zapisnik na ove okolnosti kojom prilikom je priznao da je izvršio samopovrjeđivanje”, navodi Uprava policije.

UP navodi da je sa prikupljenim obavještenjima i utvrđenim činjenicama upoznat je postupajući tužilac koji je naložio da se protiv V.A. podnese krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo lažno prijavljivanje iz čl 388 st 4 Krivičnog zakonika Crne Gore.

XS
SM
MD
LG