Linkovi

EU postigla dogovor o pomoći članicama posle maratonskog samita


Francuski predsednik i nemačka kancelarka tokom samita EU
Francuski predsednik i nemačka kancelarka tokom samita EU

Lideri zemalja članica EU postigli su dogovor o paketu pomoći zemljama članicama pogođenim koronavirusom, posle maratonskog samita koji je trajao skoro pet dana. Zemljama članicama biće na raspolaganju 750 milijardi evra za finansijski oporavak.

Predsedavajući samita, belgijski premijer Šarl Mišel, objavio je da je dogovor postignut u utorak u ranim jutarnjim satima.

"Dogovor šalje konretan signal da je Evropa spremna za akciju", rekao je Mišel.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zagovarao paket finansijske pomoći, nazvao je sporazum "istinski istorijskim".

Ali, postizanje dogovora nije bilo lako s obzirom na to da su se bogatije zemlje sa severa Evrope protivile tome da pomognu teže pogođenim zemljama na jugu.

Holandija je predvodila grupu zemalja u kojoj su i Austrija, Švedska, Danska i Finska, koja je insistirala na tome da pomoć bude u vidu zajmova, a ne bespovratnih sredstava.

"Imali smo neka sporenja, ali sve je to deo igre", opisao je holandski premijer Mark Rute svoj odnos sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom.

Kompromis EU znači da će Evropska komisija zemljama članicama na raspolaganje staviti 390 milijardi evra bespovratnih sredstava, što je manje od prvobitno planiranih 500, i 360 milijardi evra u jeftinim zajmovima.

Plan oporavka sada moraju da ratifikuju sve zemlje članice u Evropskom parlamentu, što znači da će zemlje kojima je novac potreban morati još malo da pričekaju.

XS
SM
MD
LG