Linkovi

Britanski premijer: Lekari se pripremali za najgori ishod


Britanski premijer Boris Džonson po povratku u rezidenciju (Foto: Andrew Parsons/10 Downing Street/Handout via REUTERS)
Britanski premijer Boris Džonson po povratku u rezidenciju (Foto: Andrew Parsons/10 Downing Street/Handout via REUTERS)

Britanski premijer Boris Džonson, koji se oporavio od koronavirusa, rekao je za britanske medije da je znao da su se lekari pripremali za najgore dok je bio u bolnici, prenosi agencija Asošijeted pres.

Džonson, koji je proveo tri dana na intenzivnoj nezi u bolnici u Londonu u kojoj je lečen od Kovida 19, rekao je za dnevni list "The Sun" da je bio svestan da su lekari razgovarali o njegovoj sudbini.

“Priznajem da je to bio težak trenutak. Imali su strategiju za scenario poput Staljinove smrti", rekao je Džonson.

Dodao je da nije mogao da veruje koliko mu se zdravstveno stanje brzo pogoršalo i da je imao problema da razumije zašto se ne oseća bolje.

"Lomio sam nos, prst, ručni zglob, rebro. Lomio sam gotovo sve, nekoliko puta u nekim slučajevima. Ali nikada nije bilo ovako ozbiljno", rekao je britanski premijer i opisao kako su mu zdravstveni radnici davali "litre i litre kiseonika", ali da se situacija i dalje kretala na gore.

Britanski premijer je rekao da su u jednom trenutku šanse da bude stavljen na respirator bile "50-50".

"Tada su počeli da razmišljaju o tome kako to da predstave", rekao je Džonson koji je, kada je napustio bolnicu, priznao da je njegova borba da preživi mogla da ima drugačiji ishod.

Džonsonu je uspostavljena dijagnoza 26. marta, a u bolnicu je primljen 10 dana kasnije. Dan posle hospitalizacije, premešten je na intenzivnu negu. Na posao se vratio 27. aprila. U Britaniji je od koronavirusa preminulo najmanje 28 hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG