Linkovi

Britanska opozicija predložila drugi referendum o Bregzitu


Lider opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin u parlamentu, ranije ovog meseca
Lider opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin u parlamentu, ranije ovog meseca

Britanska opozicija predložila je da se u parlamentu glasa o održavanju drugog referenduma o Bregzitu. Poslanici pokušavaju da spriječe da Velika Britanija 29. marta izađe iz Evropske unije bez sporazuma.

Britanija se neznatno približila mogućnosti održavanja drugog referenduma o izlasku iz Evropske unije. Opozicioni lider Džeremi Korbin zvanično je predložio da se u parlamentu glasa o toj ideji, koja bi mogla da preokrene cijeli proces. Međutim, mnogi poslanici već upozoravaju da neće biti dovoljno glasova za njeno usvajanje.

Od kako je sporazum o Bregzitu premijerke Tereze Mej odbijen prošle nedelje – pretrpjevši najveći poraz u modernoj britanskoj istoriji – Vestminister je u haosu.

Iako je rok za izlazak Britanije iz Evropske unije sve bliži, u Londonu još nema sporazuma o tome na koji način će se to dogoditi i da li bi uopšte trebalo da se dogodi.

Članovi parlamenta zbog toga u Donjem domu predlažu amandmane ili alternativne planove da bi pokušali da spriječe dramatični izlazak iz EU bez sporazuma koji bi ublažio očekivani ekonomski šok.

Prema prijedlogu laburista, parlament bi glasao o različitim opcijama – među kojima su javno izjašnjavanje i carinska unija. U međuvremenu, Mej traži dalje ustupke od Evropske unije da bi se izbjegle carinske kontrole na irskoj granici.

Britanska premijerka juče je odbacila ideju o drugom referendumu, koju podržavaju mnogi protivnici Bregzita, dok pojedini smatraju da bi to samo izazvalo dublje podjele u zemlji.

"Strahujem da bi drugi referendum postavio opasan presedan o tome kako održavamo referendume i ojačao one koji pokušavaju da razbiju Ujedinjeno Kraljevstvo”, rekla je Mej.

Ona je obećala da će biti fleksibilnija kada je riječ o izmjenama u rešenju za granicu između Sjeverne i Republike Irske, koje treba da osigura da neće biti povratka na pogranične kontrole.

XS
SM
MD
LG