Linkovi

Istorijski poraz Tereze Mej, parlament odbacio plan o Bregzitu


Demonstrant protiv Bregzita plače ispred zgrade britanskog parlamenta, 15. januara 2019.
Demonstrant protiv Bregzita plače ispred zgrade britanskog parlamenta, 15. januara 2019.

Britanski parlament odbacio je ubedljivom većinom plan premijerke Tereze Mej o izlasku Britanije iz Evropske unije. Taj ishod mogao bi da odloži ili poremeti Bregzit a ugrožena je i pozicija same premijerke.

Predlog Mej je odbačen većinom od 230 glasova, što je jedan od najvećih poraza koji je pretrpela neka britanska vlada u poslednjih 100 godina. Posle rezultata, lider opozicionih laburista Džeremi Korbin odmah je zatražio da se glasa o nepoverenju vladi Tereze Mej. Glasanje bi moglo da se održi već u sredu.

Britanska premijerka Tereza Mej izlazi sa sastanka kabineta u Dauning Stritu 15. januara 2019.
Britanska premijerka Tereza Mej izlazi sa sastanka kabineta u Dauning Stritu 15. januara 2019.

Pred Britanijom se sada otvaraju brojne mogućnosti - da se ponovo glasa o uslovima Bregzita, izabere novi premijer ili vlada, izlazak iz Unije odloži, ili se održi novi referendum. Predsednik Evropske Komisije Žan Klod Junker izrazio je žaljenje zbog ishoda glasanja u britanskom parlamentu i ocenio da su šanse za "neuređeni" izlazak Britanije iz EU sada povećane. On je pozvao Britaniju da "pojasni svoje namere" u pogledu Bregzita.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk iskazao je frustraciju mnogih u Briselu, tvitom: "Ako je dogovor nemoguć a niko ne želi da ne bude dogovora, ko će biti taj koji će konačno imati hrabrosti da kaže šta je jedino pozitivno rešenje?"

Plan o Bregzitu u haosu

Više od stotinu pobunjenih parlamentaraca iz vladajuće, Konzervativne stranke Tereze Mej odbilo je da podrži sporni dogovor o Bregzitu. Poraz premijerke sada je izazvao još veći haos uoči izlaska Britanije iz Unije koji je zakazan za 29. mart.

Glasanje donjeg doma parlamenta o nacrtu sporazuma usledilo je posle dve godine napetih pregovora sa evropskim liderima. Sada je ceo projekat Bregzita u haosu a brojna pitanja ostaju bez odgovora - kada će Britanija izaći iz EU, kako, pa čak i da li će. Svega 202 poslanika je podržalo Mej dok je 432 glasalo protiv njenog dogovora. Tim porazom je ubedljivo oboren rekod iz 1924. kada je tadašnji laburistički premijer Ramzi Mekdonald izgubio za 166 glasova što je dovelo do kolapsa njegove vlade i novih izbora.

Demonstranti za ostanak u EU kao i pristalice razvoda od Unije okupili su se ispred parlamenta za vreme glasanja.
Demonstranti za ostanak u EU kao i pristalice razvoda od Unije okupili su se ispred parlamenta za vreme glasanja.

Demonstracije za i protiv Brezgita

Dok se u Donjem domu odvijala drama, ispred parlamenta bučna masa pristalica ali i protivnika Bregzita održavala je protest ali je zavladala tišina dok se očekivalo proglašenje rezultata.

Manjinska stranka Severne Irske na koju se Mej oslanja da bi održala svoju manjinsku vladu najavila je da će podržati premijerkinu vladu ako Korbin pokuša da je obori. Mej ima rok do sledećeg ponedeljka da podnese novi predlog Donjem domu parlamenta ali nije jasno šta će predložiti. Lideri EU su odlučno odbili ideju daljih pregovora, nekoliko puta, nakon što je dogovor postignut u novembru. Međutim, posle poraza u utorak, koji se dogodio posle pet dana intenzivne debate, britanski zvaničnici se nadaju da bi Brisel mogao da ponudi dovoljno ustupaka da osigura parlamentarnu podršku ponovljenom glasanju o izmenjenom dogovoru.

XS
SM
MD
LG