Linkovi

Britanski parlament glasa o nepoverenju Terezi Mej


Britanska premijerka Tereza Mej

Britanski parlament glasaće o nepoverenju Terezi Mej nakon što je velikom većinom odbacio plan premijerke o Bregzitu. Za plan je glasalo 202 parlamentaraca, dok je 432 bilo protiv.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin zvanično je pokrenuo pitanje glasanja o nepoverenju vladi, odmah posle odbacivanja plana o Bregzitu.

Lider opozicionih laburista u Britaniji Džeremi Korbin
Lider opozicionih laburista u Britaniji Džeremi Korbin

Poraz premijerkinog plana za Bregzit u parlamentu jedan je od najvećih u istoriji britanskog parlamentarizma. Osim opozicionih poslanika, više od 100 članova Konzervativne partije Tereze Mej glasalo je protiv plana o Bregzitu.

Ako bude izglasano nepoverenje Terezi Mej, mogli bi da budu održani novi parlamentarni izbori.

Ipak, većina analitičara očekuje da će Mej preživeti glasanje o nepoverenju, a manjinska Partija Severne Irske je već saopštila da će podržati vladu.

Šta to znači za Bregzit?

Znači da je razvod od EU zakazan za 29. mart 2019. postao još komplikovaniji.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije rekao je da je rizik da Britanija napusti EU bez dogovora veći nego ikad.

Britanska premijerka Tereza Mej je posle sednice parlamenta rekla da "glasanje ne govori ništa" o tome oko čega bi se eventualno parlament složio kada je reč o Bregzitu.

Pred Britanijom je nekoliko mogućnosti - da se ponovo glasa o uslovima Bregzita, izaberu novi premijer ili vlada, izlazak iz Unije odloži, ili se održi novi referendum.

Novom referendumu se nadaju oni koji bi da Britanija ostane u EU.

Nepoznato je i da li bi EU bila spremna ponovo da pregovara o uslovima Bregzita, a ne zna se ni da li bi eventualni novi dogovor u budućnosti imao podršku u britanskom parlamentu.

Predsedavajući Evropske komisije Žan Klod Junker otkazao je obaveze u Strazburu i ostao u Briselu zbog eventualnih hitnih razgovora sa Terezom Mej.

Junker je na Tviteru napisao da "žali zbog ishoda glasanja u britanskom parlamentu, i da apeluje na Veliku Britaniju da što pre razjasni svoje namere jer vreme polako ističe".

Tereza Mej ima vremena da do narednog ponedeljka parlamentu ponudi novi predlog o Bregzitu, ali nije jasno šta bi mogla da predloži.

Lideri EU su ranije odbili da ponovo pregovaraju o sporazumu koji je zaključen u novembru.

Ali se zbog poraza u parlamentu, britanski zvaničnici nadaju da bi Brisel mogao da im učini neke ustupke kako bi novi sporazum dobio podršku parlamenta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG