Linkovi

Tereza Mej preživela glasanje o nepoverenju


Britanska premijerka Tereza Mej u parlamentu tokom glasanja o nepoverenju njenoj vladi

Britanska premijerka Tereza Mej preživela je glasanje o nepoverenju u britanskom parlamentu i potom predložila hitne razgovore sa liderima ostalih partija kako bi se pronašlo rešenje za Bregzit.

Tereza Mej je dobila podršku 325 parlamentaraca, a 306 je bilo protiv. Glasanje o nepoverenju vladi održano je samo 24 sata pošto je parlament odbacio predlog Tereze Mej o Bregzitu.

Velika Britanija bi trebalo da izađe iz EU 29. marta, a pošto je parlament odbacio predlog o izlasku nastala je najveća politička kriza u poslednjih pola veka u toj zemlji.

Pošto je preživela glasanje o nepoverenju, britanska premijerka je rekla da parlament ima dužnost da pronađe rešenje za Bregzit. Takođe je pozvala lidere svih parlamentarnih stranaka da probaju da se zajedno dogovore.

Lider laburista Džeremi Korbin
Lider laburista Džeremi Korbin

Lider laburista Džeremi Korbin je ubrzo rekao da nije spreman da razgovara sa premijerkom sve dok sa stola ne bude sklonila opciju prema kojoj Britanija izlazi iz EU bez ikakvog dogovora.

Alternativni plan laburista, saopšteno je iz te partije, podrazumeva carinsku uniju, dogovor o zajedničkom tržištu i veću zaštitu potrošača i radnika - i ako vlada sačini takav predlog, laburisti će ga podržati.

Tereza Mej ima vremena da do narednog ponedeljka parlamentu ponudi novi predlog o Bregzitu, ali nije jasno šta bi mogla da predloži.

Lideri EU su ranije odbili da ponovo pregovaraju o sporazumu koji je zaključen u novembru.

Ali se zbog poraza u parlamentu, britanski zvaničnici nadaju da bi Brisel mogao da im učini neke ustupke kako bi novi sporazum dobio podršku parlamenta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG