Linkovi

Severna Koreja proglasila "pobedu" nad kovidom


Kim Džong Un je navodno takođe bio zaražen virusom, kaže njegova sestrqa
Kim Džong Un je navodno takođe bio zaražen virusom, kaže njegova sestrqa

PJONGJANG - Severnokorejski lider Kim Džong Un proglasio je pobedu nad kovidom 19, a njegova sestra je nagovestila da je on bio zaražen virusom - za čije širenje krivi Južnu Koreju.

Kim je naredio ukidanje pandemijskih mera uvedenih u maju, i dodao da Severna Koreja mora ostati "snažna anti-epidemijska barijera", prenela je agencija KCNA.

Pjongjang nikad nije zvanično potvrdio koliko je ljudi bilo zaraženo kovidom, a pretpostavlja se da i nema dovoljno testova da to utvrdi. Umesto toga, registrovan je dnevni broj zaraženih groznicom - ukupno oko 4,7 miliona slučajeva, ali nijedan nov od 29. jula.

Kim se obratio javnosti bez maske, a njegova sestra Kim Jo Song je rekla da je i Kim imao simptome groznice.

"Iako je bio ozbiljno bolestan sa visokom temperaturom, nijednog momenta nije legao u krevet, jer je mislio na ljude o kojima treba da brine do kraja borbe sa pandemijom", rekla je Kimova sestra.

Ona je okrivila Južnu Koreju za brzo širenje virusa u Severnoj. Seul je odbacio "neosnovane tvednje" o poreklu kovida, uz ocenu da su "nepristojne i preteće".

Analitičari kažu da, iako je Severna Koreja iskoristila pandemiju da još jače kontroliše građane, morala je da proglasi pobedu nad virusom da bi obnovila trgovinu koja je trpela zbog zatvorenih granica.

Takođe se procenjuje da će ublažavanje restrikcija omogućiti Severnoj Koreji da prvi put od 2017. testira nuklearno oružje.

Zvanično, stopa smrtnosti od kovida u Severnoj Koreji je 0.0016%, odnosno 74 umrlih na 4,7 zaraženih - što je "neviđeno čudo", kako ga je opisao šef kabineta za borbu protiv virusa Ri Čung Gil.

Svetska zdravstvena organizacija sumnja u severnokorejsku statistiku.

Nije poznato da li u Severnoj Koreji ima vakcina protiv kovida. Pjongjang je saopštio da se oslanjao na zatvaranja, "lekove domaće proizvodnje" i "napredni socijalistički sistem u korejskom stilu", kako ga je definisao Kim Džong Un.

XS
SM
MD
LG