Linkovi

Srbija se udaljava od EU i evropskih vrednosti


Učesnici tribine "Srbija u simulakrumu evrointegracija" koja je u okviru serijala "Nije filozofski ćitati" održana na Filozofskom fakultetu u Beogradu, 28. marta 2019. (VOA)
Učesnici tribine "Srbija u simulakrumu evrointegracija" koja je u okviru serijala "Nije filozofski ćitati" održana na Filozofskom fakultetu u Beogradu, 28. marta 2019. (VOA)

Evropska unija je u krizi i pred njom su različiti scenariji kako će se preurediti. Zbog toga Srbija za svoje reforme mora sama da se izbori i odluči se da li želi da reformiše sopstveno društvo, rečeno je između ostalog na tribini "Srbija u simulakrumu evrointegracija" koja je u okviru serijala "Nije filozofski ćitati" održana na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Nikola Samardžić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, primetio je da u Srbiji - kako u institucijama, tako i u medijima i javnosti uopšte - ne postoji prava raspava o Evropskoj uniji i o tome kakve su perspektive Srbije po pitanju ulaska u nju. Čak i u slobodnim medijima prisutniji su oni koji su protiv, dok sa druge strane "profesionalni lobisti" koji lobiraju za evropske integracije tako rade taj posao da i oni doprinose padu evroentuzijazma u javnosti.

"Ne znamo koliko građana podržava ulazak u EU, istraživanja pokazuju oko pola, ali verujem da je procenat mnogo manji", rekao je Samardžić.

On je podsetio da je Evropa tokom poslednje decenije prošla kroz četiri velike krize: kroz svetsku ekonomsku krizu 2008; kroz krizu u Ukrajini "koja je otkrila odsustvo snage EU da se nosi sa Rusijom u strateško-bezbednosnim pitanjima"; kroz migracionu krizu "koja je izavala minimalne demokgrafske poremećaje" i konačno kroz Bregzit kao "posledicu toga što EU nije definisala napuštanje, ali ni izbacivanje onih koji ne poštuju pravila", rekao je Samardžić.

EU je živi organizam koji se vremenom menja
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Nekoliko scenarija pred EU

Ivan Vujačić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i bivši diplomata, naglasio je da veruje da je EU neophodna Srbiji. Međutim, svi stubovi na kojima je počivala EU su okrnjeni ili su nestali - Hladnog rata više nema niti će ga biti bez obzira na odnose sa Rusijom, komunizam kao ideja je nestao, dok je socijalna država pod uticajem ekonomske krize počela da se krnji, zbog čega se zemlje koje su naknadno ušle u EU suočavaju sa stagnacijom, umesto očekivanim rastom, objasnio je Vujačić.

On je, citirajući prognoze šefa Evropske komisije Žana Kloda Junkera, rekao da se pred EU nalazi nekoliko scenarija - od toga da se nastavi po starom, ili da se EU vrati na osnove na kojima je osnovana i svede na carisnu uniju; do mogućnosti da se nadalje EU razvija u "više brzina" kao što je donekle već slučaj. Poslednja opcija federalizacija Evropske unije, dodao je Vujačić.

Vujačić je ocenio da od Srbije u EU 2025. "nema ništa" i da je odgovor na pitanje da li smo za evropske integracije zapravo odgovor na pitanje kakvo društvo želimo, dok je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenio da ne postoji spremnost za istinsko reformisanje države.

Jakšić rekao je da su u EU duboko sukobljene vrednosti lidera Poljske i Mađarske sa jedne i osovine Berlin-Pariz sa druge trane, pri čemu je Berlin oslabljen najavljenim povlačenjem Angele Merkel. "Ta kriza politike dovela je do toga da živimo u lošem svetu", rekao je Jakšić i podsetio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić često govori o svojim "prijateljima" Viktoru Orbanu, Rečepu Tajipu Erdoganu i Vladimiru Putinu.

"Jasno je da srpska vlast na meniju između dve Evrope bira Evropu koja nije liberalna, koja je još manje demokratska, a ko zna da li će sutra biti i slobodna", rekao je Jakšić.

Ovakva opozicija ne može da uvede Srbiju u EU

"EU unuar sebe ima rast evroskepticizma i nezadovoljstva, a mi smo svedoci da i uz ovakve pojave evroskepticizam raste i ovde", rekao je Jakšić i zaključio da se udaljavamo od Evropske unije.

Govoreći o evrointegracijama i opoziciji u Srbiji, Jakšić je ocenio da ona "ovakva kakva je nema velike šanse da nas uvede u EU". Rekao je da su ga evropske diplomate sa kojima je razgovarao pitale kako da podrže Savez sa Srbiju, kada bi to značilo da podržavaju lidere Dveri Boška Obradovića i Narodne stranke Vuka Jeremića, koji su "otvoreno protiv EU".

Evropi se, tako, uskraćuje i ono malo mogućnosti koje ima, zaokupljena svojim problemima, da podrži vapaje za evropskim i liberalnim vrednostima i pravljenju slobodne i savremene demokratske države u Srbiji, rekao je Jakšić i dodao da bi Angela Merkel ponovo mogla da podrži Aleksandra Vučića, poredivši to sa situacijom u kojoj je vrlo nevoljno podržala i Mila Đukanovića u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG