Linkovi

Objavljen audio snimak pretresa pred Velikom porotom u slučaju Brijane Tejlor


Demonstranti u Luivilu, u Kentakiju (Foto: AP/Darron Cummings)
Demonstranti u Luivilu, u Kentakiju (Foto: AP/Darron Cummings)

Policajci koji su upucali Afroamerikanku Brijanu Tejlor najavili su se pre nego što su upali u njen stan, navodi se u višesatnom audio snimku rasprave pred Velikom porotom, koji je objavljen u petak.

Kucali smo na vrata, rekli da je policija, čekali 10 ili 15 sekundi. Kucali ponovo, rekli policija, čekali još duže", rekao je policajac iz Luivila, u Kentakiju Šon Huver u razgovoru snimljenom 13. marta, istog dana kada je Tejlor ubijena, a koji je kasnije pušten tokom pretresa pred Velikom porotom.

“Prišli smo treći put, prošlo je 45 sekundi, ako ne i minut. Zatim sam rekao 'Idemo, provalimo vrata'", naveo je Huver.

Velike porote obično se sastaju u tajnosti, a svedočenja i drugi dokazi izneseni tokom rasprave se retko objavljuju. Međutim, sud je presudio da bi sadržaj pretresa u slučaju Tejlor trebalo objaviti. Međutim, većanje porotnika i preporuke tužioca i izjave nisu snimljeni, tako da nisu deo materijala koji je objavljen u petak, saopštila je kancelarija glavnog državnog tužioca.

Velika porota u slučaju Tejlor odlučila je da ne podigne optužnice protiv policajaca za njeno ubistvo, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo mnogih u Luivilu i širom zemlje i dovelo do novih protesta.

Policajci su imali nalog da pretresu Brijanin stan, u potrazi za narkoticima, ali nisu bili obavezni da kucaju. Međutim, državni tužilac Danijel Kameron rekao je kasnije da su policajci najavili svoje prisustvo. To je ključno pitanje, zašto su policajci ustvrdili da su otvorili vatru nakon što je u njih pucao dečko Brijane Tejlor Kenet Volker.

Volker je rekao da nije znao da je reč o policajcima i da je mislio da su provalnici. Jedan pripadnik policije posvedočio je da na kraju nisu izvršili nalog za pretres stana Tejlor.

“Da li su u stanu pronađeni droga, novac ili pomoćni pribor? Odgovor na to pitanje je ne. Policajci nisu izvršili prvobitni nalog za pretres stana Brijane Tejlor", naveo je policajac u audio snimku.

Protesti zbog ubistva Brijane Tejlor u Luivilu, u Kentakiju
Protesti zbog ubistva Brijane Tejlor u Luivilu, u Kentakiju

Kameron, čija kancelarija je predvodila istragu policijske akcije u slučaju Brijane Tejlor, nije se protivio objavljivanju snimka. Međutim, njegov kabinet je u sredu zatražio da se za nedelju dana odloži objavljivanje, da bi se izbrisali lični podaci. Sudija je odobrio dva dana.

Kameron, republikanac i prvi Afroamerikanac na položaju glavnog državnog tužioca Kentakija, priznao je da je preporučio da se protiv policajaca ne podižu optužnice za ubistvo Brijane Tejlor.

Tejlor, 26-godišnja zdravstvena radnica, upucana je pet puta. Jedan od umešanih policajaca Bret Henkison optužen je za "bezobzirno ugrožavanje života" zato što je pucao u susedni stan. Tom prilikom niko nije povređen. Henkison, koji je otpušten iz policije, izjasnio se da nije kriv.

Kameron je rekao da nema čvrstih dokaza da je jedan od 10 metaka koje je ispalio Henkinson pogodio Tejlor.

Demonstranti su izašli na ulice da bi tražili pravdu u slučaju Tejlor. Aktivisti, Brijanina porodica i jedan od porotnika tražili su objavljivanje snimka pretresa pred Velikom porotom.

Snimak je objavljen dan nakon što je dužnost privremenog šefa policije Luvila preuzela prva žena Ivet Džentri.

XS
SM
MD
LG