Linkovi

Zelenski: Ukrajina bi mogla da dobije status kandidata za nekoliko nedelja


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via Reuters)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via Reuters)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u ponedeljak je izaslaniku Evropske unije formalno prosledio popunjeni uputnik za članstvo Ukrajine u EU i poručio da veruje da će taj potez dovesti do toga da njegova zemlja za nekoliko nedelja dobije status kandidata.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predala je Zelenskom upitnik tokom posete Kijevu 8. aprila i tom prilikom obećala ubrzani početak procesa pristupanja Ukrajine EU, posle ruske invazije na tu zemlju.

"Snažno verujemo da će ovaj proces (davanja statusa kandidata) biti sproveden narednih nedelja i da će biti pozitivan za istoriju našeg naroda, imajući u vidu cenu koju plaća na putu do nezavisnosti i demokratije", rekao je Zelenski tokom sastanka sa predstavnikom EU.

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika rekao je u ponedeljak da očekuje da Ukrajina dobije status kandidata na sastanku Evropskog saveta u junu.

Takođe je dodao da bi Evropska komisija trebalo da izda preporuke o usklađenosti Ukrajine sa neophodnim kriterijumima za članstvo.

Kao zemlja kandidat, Ukrajina bi počela pregovore o usklađivanju svojih zakona sa pravnim okvirom Evropske unije.

XS
SM
MD
LG