Linkovi

Francuski istražitelji ispituju crne kutije iz Etiopije


Crne kutije sa aviona "Etiopijan erlajnsa", koji se srušio prošle nedelje, prebačene su u Francusku

Uzrok pada aviona “Etiopijan erlajnsa”, u kojem je poginulo 157 osoba uskoro bi mogao da bude poznat, s obzirom na to da su istražitelji počeli da očitavaju podatke iz crnih kutija.

Crne kutije iz aviona “Boing 737 Max 8” Etiopijan erlajnsa, koji se srušio prošle nedelje, stigle su u Francusku na analizu.

"Crne kutije su prebačene iz Etiopije zato što u toj zemlji nisu imali kapacitete da očitaju podatke zbog pričinjene štete”, rekao je vršilac dužnosti administratora američke Federalne uprave za avijaciju Danijel Elvel.

Istražitelji trenutnu ispituju podatke iz snimača parametara leta, a Boingovi avioni 737 Max će do daljeg biti prizemljeni.

Sjedinjene Države su se na taj korak konačno odlučile u srijedu, posle sve većeg pritiska javnosti. Odluka o prizemljenju Boingovih letjelica pogađa oko 43 hiljada putnika koji svakodnevno lete avionima 737 Max u Americi.

Boing 737 MAX 8 na pisti u Njujorku
Boing 737 MAX 8 na pisti u Njujorku

Vlasti pokušavaju da utvrde da li su dvije nesreće aviona tog tipa, u Etiopiji i Indoneziji, za manje od pet mjeseci, povezane.

"Podaci su bili previše slični putanji aviona Lajon Era”, istakao je Elvel.

Federalna uprava za avijaciju objasnila je da su podaci sa mjesta nesreće pokazali da su oba aviona nekontrolisano letjela gore dolje posle polijetanja, prije nego što su se srušila.

"To ne znači da su dvije nesreće povezane, već da ima dovoljno sličnosti da vrijedi prizemljiti avione tog tipa dok se ne očitaju podaci sa crnih kutija”, smatra bivši borbeni pilot Stiven Genjard.

U Sjedinjenim Državama, u prosjeku, ima najmanje 250 letova dnevno na Boingovim maks avionima. Za sada još nije poznato kada bi analiza podataka sa crnih kutija mogla da bude okončana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG