Linkovi

Blinken u Rimu: Potreban zajednički napor za pobedu nad ISIS


Entoni Blinken tokom susreta članica Globalne koalicije za poraz Islamske države (Foto: Twitter profil Enronija Blinkena)
Entoni Blinken tokom susreta članica Globalne koalicije za poraz Islamske države (Foto: Twitter profil Enronija Blinkena)

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je potreban zajednički napor za, kako se izrazio, potpunu i održivu pobedu nad militantima Islamske države ISIS.

Abazović sa Blinkenom u Rimu: Snažna podrška SAD na putu dalje demokratizacije Crne Gore

Potpredsjednik crnogorske vlade, Dritan Abazović, saopštio je u ponedjeljak da se sastao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, na marginama međunarodne ministarske konferencije o pobjedi nad ISIS-om u Rimu, poručujući da Crna Gora ima snažnu podršku SAD na putu dalje demokratizacije.

Crna Gora je veliki i uvaženi partner na globalnom planu. Raduje nas snažna podrška SAD na putu dalje demokratizacije“, napisao je Abazović na svom Tviter nalogu, nakon sastanka sa Blinkenom na marginamakonferencije Globalne koalicije za pobjedu nad ISIS-om u Rimu.

Stejt department se za sada nije oglašavao povodom susreta i temama razgovora dvojice zvaničnika.

Abazović je napisao da je u Rimu imao sastanak i sa generalnim sekretarom NATO, Jensom Stoltenbergom, ističući da je Vlada posvećena jačanju I unaprjeđenju odnosa sa Alijansom.

Crna Gora, kao kredibilna i odgovorna saveznica, želi dati doprinos u suočavanju sa bezbjednosnim izazovima“, saopštio je Abazović.

O detaljima susreta Stoltenberga i Abazovića NATO se do sada nije oglašavao.

Govoreći na međunarodnoj ministarskoj konferenciji država članica Globalne koalicije za pobjedu nad ISIS-om, crnogorski vicepremijer rekao je da je “Crna Gora mala i miroljubiva zemlja i možda ne možemo donijeti veliki doprinos globalnom miru, ali želimo da ponovimo najvažniju poruku koju kao zemlja želimo da pošaljemo ostatku svijeta - Crna Gora je pouzdan i iskren partner koji će se svim raspoloživim sredstvima boriti da očuva univerzalne vrijednosti naše civilizacije“.

Abazović je iskazao punu posvećenost Crne Gore naporima Koalicije i borbi protiv terorizma, radikalizma i ekstremizma u svim oblicima, istučući spremnost Crne Gore da, u skladu sa svojim mogućnostima, nastavi aktivno doprinositi politici Globalne koalicije.

Srbiju u Rimu predstavlja Maja Gojković, zamenica premijerke i ministarka kulture i informisanja.


"Nepokolebljivi smo u posvećenosti da trajno porazimo tog neprijatelja širom sveta", poručio je Blinken tokom zajedničkog obraćanja sa italijanskim premijeom Luiđi di Majom tokom sureta ministara spoljnih poslova i predstavnika država članica Globalne koalicije za poraz Islamske države (ISIS).

Američki državni sekretar ukazao je da se 10.000 boraca ISIS-a nalaze u zatvorima koje vode Sirijske demokratske snage (SDF) pod vodstvom Kurda i da je ta situacija, kako se izrazio, neodrživa.

Blinken je sa italijanskim minisrom spoljnih poslova Luiđi di Majom kopredsedavao sastankom Globalne koalicije koji je bio usredsređen na održavanje pritiska na militantnu grupu u Iraku i Siriji.

Američki državni sekretar objavio je da se u italijanskoj prestonici u ponedeljak sastao sa Muhamedom Al Tanijem, marokanskim šefom diplomatije Naserom Buritom

Patrik Vorman, vršilac dužnosti direktora američke kancelarije specijalnog izaslanika za poraz ISIS-a, rekao je novinarima da je fokus na, kako se izrazio, novim izazovima koje ISIS postavlja u Africi, posebno zapadnoj Africi i Sahelu.

Sjedinjene Države pokrenule su koalicioni napor, koji sada uključuje 83 člana, s ciljem da poraze grupu Islamska država 2014. godine nakon što su militanti preuzeli kontrolu nad velikim područjem širom severne Sirije i Iraka, a 2019. godine proglasili da su militanti izbačeni iz svog poslednjeg preostalog teritorija.

"ISIS ostaje odlučni neprijatelj", rekao je Vorman novinarima. "Ima još puno posla u Iraku i Siriji, gde ISIS nastavlja da izvodi napade i seje strah među lokalnim stanovništvom".

Vorman je rekao da koalicija sarađuje sa iračkom vladom, uključujući podršku iračkim snagama bezbednosti, kako bi "ciljala preostale ćelije ISIS-a, uskratila utočište ISIS-u i eliminisala ISIS-ove mreže medija, finansija i olakšavanja".

Vorman je takođe naglasio potrebu da se pomogne žrtvama zločina ISIS-a, pozove one koji su počinili zločine i usredsredi na humanitarne napore.

Blinken se prethodno U Vatikanu sastao sa papom Franjom na razgovorima iza zatvorenih vrata.

Blinken je prvi visoki zvaničnik administracije predsednika Džoa Bajdena koji je imao privatnu audijenciju kod pontifikata.

Kako prenosi Asošijeted pres, portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je da se sastanak u apostolskoj palati "odigrao u srdačnoj atmosferi".

"Trajalo je oko 40 minuta, a papa je imao priliku da se priseti posete 2015. godine i da izrazi svoju naklonost i pažnju narodu Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Bruni.

Bruni je mislio na pontifikovo hodočašće Amerijom, koje je obuhvatalo sastanak u Beloj kući sa tadašnjim predsednikom Barakom Obamom.

Poseta se odvija uoči očekivanog oktobarskog sastanka pape i američkog predsednika Džoa Bajdena, koji je drugi katolik na čelu Sjedinjenih Država.

Pored sastanaka sa kardinalom Pjetrom Parolinom i nadbiskupom Polom Galagerom, šef američke diplomatije obišao je Sistinsku kapelu.

Blinken je na multinacionalnoj turneji po Evropi, koja ga u utorak dovodi u Materu u Italiji na sastanak ministara spoljnih poslova G-20. Dnevni red tih razgovora uključuje pandemiju Kovida 19, klimatsku krizu i pravičan ekonomski oporavak.

XS
SM
MD
LG