Linkovi

Amerikanac ubijen u Siriji, SAD uzvratile vazdušnim udarima


Američki ministar odbrane Lojd Ostin i načelnik združenog generalštaba Mark Mili tokom konferencije za medije u Pentagonu, 15. marta 2023. godine.
Američki ministar odbrane Lojd Ostin i načelnik združenog generalštaba Mark Mili tokom konferencije za medije u Pentagonu, 15. marta 2023. godine.

Američka vojska saopštila je da je izvela višestruke "precizne" vazdušne napade na mete u istočnoj Siriji, kao odgovor na napad dronom u četvrtak u kojem je ubijen jedan Amerikanac.

Pentagon je naveo da je američki radnik ubijen u četvrtak u koalicionoj bazi na sjeveroistoku Sirije, u napadu bespilotne letjelice za koju je obavještajna zajednica procijenila da je "iranskog porijekla".

Američki ministar obrane Lojd Ostin izjavio je da su SAD uzvratile "proporcionalnim i namjernim" udarima u četvrtak u Siriji protiv objekata koje koriste grupe povezane s iranskom Islamskom revolucionarnom gardom.

"Zračni napadi su izvedeni kao odgovor na napad, kao i na niz nedavnih napada na koalicione snage u Siriji od grupa povezanih s Islamskom revolucionarnom gardom", rekao je Austin.

"Nijedna grupa neće nekažnjeno napadati naše trupe", dodao je.

Dron je udario u postrojenje za održavanje u bazi u Hasaki u Siriji u 13:38 po lokalnom vremenu, naveli su iz Pentagona.

U napadu je ranjeno još šest Amerikanaca, uključujući pet pripadnika američke vojske. Dvojici ranjenika pružena je pomoć na licu mjesta, dok su ostali evakuisani u medicinske ustanove koalicije u Iraku, navodi se u saopštenju američke vojske.

Sjedinjene Države imaju oko 900 vojnika u istočnoj Siriji kako bi pomogle sirijskim kurdskim snagama u sprečavanju ponovnog oživljavanja terorističke grupe Islamska država.

Načelnik združenog generalštaba Mark Mili i lider Centralne komande koja nadgleda američke vojne operacije na Bliskom Istoku, Erik Kurila, upozorili su u četvrtak članove Kongresa na odvojenim pretresima da Iran nastavlja da destabilizuje Bliski Istok kroz podršku terorističkim grupama i posrednicima.

Od januara 2021. godine, iranski posrednici napali su američke trupe u Iraku i Siriji 78 puta koristeći dronove i rakete, rekao je Kurila, dodajući:

"Ovo je bio još jedan u nizu napada na naše trupe i partnerske snage".

“Uvijek ćemo poduzeti sve potrebne mjere za obranu naših ljudi i uvijek ćemo odgovoriti u vrijeme i na mjestu koje sami odaberemo. Spremni smo za prilagođavajuće opcije u slučaju bilo kakvih dodatnih iranskih napada”, naveo je Kurila.

XS
SM
MD
LG