Linkovi

Sekretar za odbranu SAD u nenajavljenoj poseti Iraku


Lojd Ostin u poseti Bagdadu, 7. mart 2023.
Lojd Ostin u poseti Bagdadu, 7. mart 2023.

BAGDAD - Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, koji je u utorak nenajavljeno otputovao u Irak skoro 20 godina nakon početka invazije u kojoj je svrgnut Sadam Husein, izjavio je da je Vašington posvećen tome da zadrži vojno prisustvo u toj zemlji.

Od invazije 2003. godine stradale su desetine hiljada iračkih civila i uzrokovana je nestabilnost koja je na kraju dovela do jačanja Islamske države nakon što su SAD povukle svoje snage 2011. godine.

Ostin je najviši zvaničnik u administraciji predsednika Džoa Bajdena koji je posetio Irak, i bio je poslednji komandant američkih snaga koje su bile raspoređene na teritoriji te zemlje.

„Snage SAD spremne su da ostanu u Iraku na poziv vlade Iraka“, rekao je Ostin nakon sastanka sa iračkim premijerom Mohamedom al-Sudanijem.SAD će nastaviti da jačaju i proširuju partnerstvo u podršci iračkoj bezbednosti, stabilnosti i suverenitetu“.

Irački premijer je u saopštenju naveo da je pristup njegove vlade da održava uravnotežene odnose sa regionalnim i međunarodnim vladama na osnovu zajedničkih interesa i poštovanja suvereniteta, kao i da je „stabilnost Iraka ključ bezbednosti i stabilnosti regiona”.

SAD trenutno imaju 2.500 vojnika u Iraku i 900 u Siriji, kako bi pomogle u lokalnoj vojsci u borbi protiv Islamske države, koja je zauzela delove teritorije u obe zemlje.

Stručnjaci i nekadašnji zvaničnici podvlače i simbolički značaj Ostinove posete - koji se ogleda u suprotstavljanju uticaju Irana u Iraku.

Militanti u Iraku, koje podržava Iran, povremeno su raketirali američke snage i ambasadu SAD u Bagdadu. Amerika i Iran bili su na ivici sukoba nakon što su američke snage u napadu dronom ubile komandanta iranske Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija.

„Mislim da irački lideri dele naš interes da Irak ne postane igralište za sukob između SAD i Irana“, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane, koji je želeo da ostane anoniman.

Administracija bivšeg predsednika SAD Džordža Buša mlađeg naredila je invaziju na Irak pod izgovorom da režim Sadama Huseina poseduje oružje za masovno uništenje. Američke i savezničke snage su kasnije otkrile da takvo oružje ne postoji.

U ratu je ubijeno između 185.000 i 208.000 iračkih civila, prema podacima Votson instituta za međunarodne studije na Univerzitetu Braun.

Ostin, bivši šef svih američkih snaga na Bliskom istoku, rekao je 2011. da su SAD postigle svoje vojne ciljeve u Iraku. Ali, administracija Baraka Obame je poslala hiljade vojnika nazad u Irak i Siriju, kako bi ojačala borbu protiv Islamske države.

XS
SM
MD
LG