Linkovi

Turski vazdušni udar na 300 metara od američkih snaga u Siriji


Hemijsko postrojenje navodno pogođeno u tursom vazdušnom udaru u blizini Tal Avdaha, u severoistočnoj sirijskoj pokrajini Hasaka, na fotgrafiji koju je objavila Sirijska generalna organizacija za radio i televiziju na Telegramu, 23. novembra 2022.
Hemijsko postrojenje navodno pogođeno u tursom vazdušnom udaru u blizini Tal Avdaha, u severoistočnoj sirijskoj pokrajini Hasaka, na fotgrafiji koju je objavila Sirijska generalna organizacija za radio i televiziju na Telegramu, 23. novembra 2022.

Turski vazdušni napad pokrenut kao deo nove ofanzive Ankare protiv boraca sirijskih Kurda dogodio se neprijatno blizu amerčkih snaga na severoistoku Sirije, dodatno eskalirajući tenzije u regionu, rekla su dva izvora za Glas Amerike.

Centralna komanda SAD (CentKom), koja nadgleda oko 900 američkih vojnika u Siriji, zaduženih za suzbijanje terorističke grupe Islamska država, prvo je priznala napad u utorak, rekavši da u bazi u to vreme nije bilo američkog osoblja.

Ali zvaničnik američke odbrane rekao je Glasu Amerike kasno u sredu da su američke trupe bile u blizini, na 300 metara od baze, koja se nalazi severno od grada Hasake.

Izvor blizak rukovodstvu Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje podržavaju SAD, rekao je za Glas Amerike da je baza deo većeg vojnog postrojenja i da su američke snage bile u drugoj zgradi koja nije deo same baze.

Američki vojni zvaničnici oklevaju da podele dodatne detalje, ali čini se da su priznali ozbiljnost incidenta u izjavi kasno u sredu.

"Nedavni vazdušni napadi u Siriji direktno su ugrozili bezbednost američkog osoblja koje radi u Siriji sa lokalnim partnerima na porazu ISIS-a i održavanju pritvora nad više od 10.000 zatvorenika ISIS-a", rekao je sekretar za štampu Pentagona brigadni general Patrik Rajder.

"Neophodna je hitna deeskalacija kako bi se zadržao fokus na misiji poraza ISIS-a i osigurala bezbednost i sigurnost osoblja na terenu", dodao je on. "Nastavićemo da razgovaramo sa Turskom i našim lokalnim partnerima o održavanju sporazuma o prekidu vatre".

Zvaničnici SDF-a saopštili su da su u vazdušnom napadu u utorak poginula dva pripadnika njihovih antiterorističkih snaga obučena u SAD.

Portparol SDF-a rekao je za Glas Amerike u sredu da su američke trupe bile u samoj bazi samo pet dana ranije, vršeći izvesno vazdušno osmatranje područja.

Američko otkriće da je turski vazdušni napad direktno ugrozio američko osoblje usledilo je nakon ponovljenih poziva američkih zvaničnika da se Turska i sirijski Kurdi povuku.

U sredu je američki predsedavajući Združenog generalštaba general Mark Mili razgovarao telefonom sa svojim turskim kolegom, naglašavajući potrebu da se održi komunikacija.

Turska je prošle nedelje pokrenula svoju najnoviju ofanzivu, operaciju Klou-sord (Operation Claw-Sword) protiv sirijskih Kurda, okrivljujući ih za bombaški napad u Istanbulu 13. novembra u kojem je poginulo najmanje osam ljudi, a na desetine povređeno.

SDF koji podržavaju SAD i Narodna zaštitna jedinica (IPG), ogranak sa sedištem u Siriji terorističke grupe Radničke partije Kurdistana (PKK), koja ima sedište u Turskoj, negirali su odgovornost za napad.

Dok SAD posmatraju SDF predvođen Kurdima kao ključnog saveznika u borbi protiv Islamske države i kao odvojenog od IPG-a, Ankara gleda na SDF i IPG kao na jednu organizaciju, tvrdeći da mnogi borci pripadaju obema grupama.

"Turska i dalje trpi legitimnu terorističku pretnju, posebno na svom jugu", rekao je novinarima u utorak Džon Kirbi, koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije. "Oni svakako imaju puno pravo da brane sebe i svoje građane".

Ali Kirbi je naglasio zabrinutost Vašingtona da će turska ofanziva, dugoročno gledano, doneti više štete nego koristi.

"To bi moglo da iznudi reakciju nekih naših partnera iz SDF-a koja bi ograničila, suzbila njihovu sposobnost da nastave da se bore protiv ISIS-a. … koji je još uvek održiv kao pretnja“, rekao je on.

Iz SDF-a je u sredu rečeno Glasu Amerike da su ti strahovi već počeli da se manifestuju.

"Zbog zaokupljenosti naših snaga rešavanjem turske okupacije, one ne mogu da nastave svoju misiju gonjenja ćelija ISIS-a", rekao je komandant SDF-a Mazlum Abdi u izjavi datoj za Glas Amerike.

"Trenutno smo primorani da budemo zaokupljeni suočavanjem sa turskom agresijom", dodao je on.

Civilians in Northeast Syria Worry About Turkish Invasion
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Drugi zvaničnici SDF-a koji su govorili za Glas Amerike naglasili su da se promena držanja ne treba posmatrati kao politička odluka ili kao prekid operacija protiv Islamske države, objašnjavajući da nemaju drugog izbora osim da daju prioritet odbrani od turskih vazdušnih napada i mogućeg turskog kopnenog napada.

SDF je takođe optužio Tursku da svojim akcijama podstiče Islamsku državu.

Portparol SDF-a Farhad Šami rekao je za Glas Amerike da je Turska u sredu izvela pet vazdušnih napada na bezbednosne snage koje čuvaju porodice pripadnika Islamske države u kampu za raseljena lica Al-Hol na severoistoku Sirije, dozvoljavajući nekim članovima porodice da pobegnu.

Rekao je da je šest osoba, uključujući tri žene, ponovo uhvaćeno.

SDF je dodatno optužio Tursku da je gađala civilnu infrastrukturu, uključujući kuće, bolnice i škole, i ubila najmanje 15 civila od početka svoje ofanzive u subotu.

Turska je u sredu odbacila navode SDF.

"Teroristička organizacija PKK/IPG je ta koja je dugo ometala civilnu infrastrukturu širom Sirije, kao i u Turskoj", rekli su zvaničnici turske ambasade u Vašingtonu za Glas Amerike, optužujući snage sirijskih Kurda da gađaju same civile.

"PKK/IPG je iz Sirije izvela još jednu rundu prekograničnih raketnih i minobacačkih napada, neselektivno gađajući škole, obdaništa, kao i stambena naselja, što je rezultiralo civilnim žrtvama, uključujući nastavnike i učenike", napisali su turski zvaničnici, dalje optužujući grupu da sarađuje sa Islamskom državo "da izvrši napade na zapadu Eufrata protiv Sirijaca".

Arhiva - Pripadnici SDF-a sprovode uhvaćenog člana Islamske države u Bagozu, 12.marta 2019.
Arhiva - Pripadnici SDF-a sprovode uhvaćenog člana Islamske države u Bagozu, 12.marta 2019.

Turska je saopštila da je u njenoj ofanzivi do sada ubijeno 184 militanata, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u sredu je nagovestio da se sprema da intenzivira napore protiv sirijskih Kurda.

"Dok nastavljamo sa neprekidnim vazdušnim napadima, razbijaćemo teroriste i kopnom u najpogodnije vreme za nas", rekao je Erdogan tokom govora poslanicima u parlamentu.

"Turska ima moć da identifikuje, uhvati i kazni teroriste koji su uključeni u napade na našu zemlju i naciju i one koji im pomažu, unutar i van naših granica", rekao je on.

U svojoj izjavi kasno u sredu, pored pozivanja na hitnu deeskalaciju, sekretar za štampu Pentagona je upozorio da bi borbe mogle da eskaliraju.

"Nekoordinisane vojne akcije ugrožavaju suverenitet Iraka", rekao je Rajder. "Takođe smo zabrinuti zbog izveštaja o namernom gađanju civilne infrastrukture. ... Osuđujemo gubitak života civila koji se dogodio i u Turskoj, i u Siriji, kao rezultat ovih akcija".

Mutlu Čiviroglu, Petsi Vidakusvara i Turski servis Glasa Amerike doprineli su pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG