Linkovi

​​​Izrael: Primirje i oslobađanje talaca neće početi pre petka


Izrael i Hamas usaglasili su prekid vatre u Gazi od najmanje četiri dana, pušanje pomoći i oslobađanje najmanje 50 talaca koje su zarobili ekstremisti Hamasa - u zamenu za najmanje 150 Palestinaca zatočenih u Izraelu (Foto: AP/Ariel Schalit)
Izrael i Hamas usaglasili su prekid vatre u Gazi od najmanje četiri dana, pušanje pomoći i oslobađanje najmanje 50 talaca koje su zarobili ekstremisti Hamasa - u zamenu za najmanje 150 Palestinaca zatočenih u Izraelu (Foto: AP/Ariel Schalit)

Oslobađanje talaca u okviru prekida vatre između Izraela i ekstremista Hamasa neće početi pre petka, saopštio je Savet za nacionalnu bezbednost Izraela.

Zvanično vreme početka primirja i oslobađanja talaca koje je Hamas, pokret koji Sjedinjene Države smatraju terorističkim zarobio u napadu 7. oktobra, još nije obelodanjeno.

Kako javlja agencija Rojters, egipatski bezbednosni izvor rekao je da su posrednici tražili da primena počne u četvrtak u 10 časova po lokalnom vremenu.

Izrael i Hamas dogovorili su se u sredu o prekidu vatre u Gazi na najmanje četiri dana, da puste pomoć i oslobode najmanje 50 talaca koje su zarobili militanti u zamenu za najmanje 150 Palestinaca zatočenih u Izraelu.

Prvo primirje u brutalnom ratu koji je trajao skoro sedam nedelja, postignuto nakon posredovanja Katara, pozdravljeno je širom sveta kao znak napretka koji bi mogao da ublaži patnju civila u Gazi i vrati kući još izraelskih talaca. Izrael je rekao da bi prekid vatre mogao biti produžen sve dok se bude oslobađalo više talaca.

Hamas i savezničke grupe zarobili su oko 240 talaca kada su naoružani napadači divljali kroz gradove na jugu Izraela 7. oktobra. Prethodno je Hamas oslobodio samo četiri taoca.

Palestinci žale za svojim najbližima ubijenim u izrealkom bombardovanju Pojasa Gaze, u bolnici u Kan Junisu, 21. novembra 2023.
Palestinci žale za svojim najbližima ubijenim u izrealkom bombardovanju Pojasa Gaze, u bolnici u Kan Junisu, 21. novembra 2023.

Prema jednom egipatskom izvoru, pregovarači su tražili da primirije počne u četvrtak u 10 ujutro po lokalnom vremenu, mada se i dalje čeka da to potvrde Izraelci. Hamas je tražio nekoliko sati od početka primirja da počne da oslobađa taoce. Portparol izraelskog ministarstva odbrane rekao je da će primirje vjerovatno stupiti na snagu "sjutra u neko vrijeme".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će predstavnicima Crvenog krsta biti dozvoljeno da obiđu preostale taoce koje su ekstremisti Hamasa oteli 7. oktobra prilikom napada na južni Izrael. Poručio je i da će se rat nastaviti po isticanju primirja i da je to u sredu preneo i američkom predsedniku Džou Bajdenu.

Bajden je u sredu razgovarao i sa katarskim emirom i predsednikom Egipta.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da se Bela kuća nada da će naredna 24 sata početi oslobađanje talaca, te da će narednih dana stotine kamiona sa humanitarnom pomoći stići do Gaze.

Iz Netanjahuovog kabineta ranije je saopšteno da će 50 žena i dece biti pušteno na slobodu tokom četiri dana po stopi od najmanje 10 dnevno. Osim toga, primirje se moglo produžiti sve dok se dnevno bude oslobađalo dodatnih deset talaca.

U saopštenju se nije pominjalo oslobađanje palestinskih pritvorenika, ali je izraelsko ministarstvo pravde objavilo spisak sa 300 imena palestinskih zatvorenika koji bi mogli da budu oslobođeni.

"Izraelska vlada je posvećena vraćanju svih talaca kući. Večeras je odobrila predloženi sporazum kao prvu fazu za postizanje ovog cilja", navodi se u saopštenju vlade.

Hamas je saopštio da će prvih 50 talaca biti oslobođeno u zamenu za 150 palestinskih žena i dece koji se drže u izraelskim zatvorima. Stotine kamiona sa humanitarnim, medicinskim materijalom i gorivom će ući u Gazu, dok bi Izrael zaustavio sve letove iznad južne Gaze i održavao dnevni šestočasovni vremenski okvir zabrane letova na severu, navodi se u saopštenju.

Izrael je stavio Gazu pod opsadu i započeo nemilosrdno bombardovanje od napada Hamasa, u kojem je poginulo 1.200 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim podacima. Od tada je ubijeno više od 14.000 stanovnika Gaze, od kojih su oko 40 odsto deca, prema medicinskim zvaničnicima na teritoriji pod upravom Hamasa, što su podaci koje Ujedinjene nacije smatraju pouzdanim.

Glavni katarski pregovarač u pregovorima o prekidu vatre, državni ministar u Ministarstvu spoljnih poslova Mohamed Al-Kulaifi, rekao je za Rojters da primirje znači da neće biti "nikakvog napada. Nema vojnih pokreta, nema širenja, ništa".

Katar se nada da će sporazum "biti seme većeg sporazuma i trajnog prekida vatre. I to je naša namera", rekao je on.

Porodice i prijatelji oko 240 talaca koje drži Hamas u Gazi pozivaju Izrael da zarobljene vrati kući, tokom demonstracija u Izraelu, Tel Aviv, 7. oktobra 2023.
Porodice i prijatelji oko 240 talaca koje drži Hamas u Gazi pozivaju Izrael da zarobljene vrati kući, tokom demonstracija u Izraelu, Tel Aviv, 7. oktobra 2023.

Do početka primirja nije bilo popuštanja u borbama. Od ranog jutra, dim od eksplozija se dizao iznad severne Gaze, prema Rojtersovom snimku.

Rijad al-Maliki, ministar inostranih poslova u vladi Palestinske uprave na Zapadnoj Obali, rekao je da je u sredu poginula jedna porodica u Džabaliji, na severu Gaze.

"52 osobe su ubijene. Imam spisak imena, 52, od dede do unuka".

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su snimak vojnika koji pucaju u uskim uličicama i navele da su izvedeni vazdušni udari. Izraelske "snage nastavljaju da deluju na teritoriji Pojasa kako bi uništile terorističku infrastrukturu, eliminisale teroriste i locirale oružje", navodi se u saopštenju.

IDF je na društvenoj mreži Eks objavio i snimak osvojene i oštećene džamije u Gazi, u kom se bez prekida vidi ulazak u džamiju, prolazak kroz nju sve do razbijenog pregradnog zida i šahta za koji tvrde da je ulaz u mrežu Hamasovig tunela, kao i skladište granata u jednoj od prostorija ispod džamije.

"Sveta mesta, kao što su džamije, ne bi trebalo da se koriste kao paravan za terorizam", naveo je IDF u poruci. "Hamas je ovu džamiju koristio kao skladište oružja i laboratoriju za Hamasove rakete. Pronađeno je na desetina minobacača, raketa sa bojevim glavama, termobaričkog oružja, RPG-a, i tunelskog okna. Ono što je nekada bilo bogomolja sada je dom za terorizam i tunelski šaht".

Hamas sistematski negira da koristi džamije i bolnice za svoje vojne potrebe.

"Kakvo primirje može postojati?"

Sporazum o primirju je prvi mali korak ka miru u najnasilnijoj etapi 75-godišnjeg palestinsko-izraelskog sukoba. Proteklih sedam nedelja šokiralo je svet zbog stradanja civila na obe strane, počevši od ubijanja izraelskih porodica u njihovim domovima, do razaranja koje pogodilo Gazu, dom za 2,3 miliona ljudi.

"Kakvo primirje može postojati nakon onoga što nam se dogodilo? Svi smo mi mrtvi ljudi", rekla je Mona, žena u Gazi čije su nećake među poginulima u izraelskom vazdušnom napadu u kom je pogođena kuća porodice Sejam. "Ovo neće vratiti ono što smo izgubili, neće izlečiti naša srca niti nadoknaditi suze koje smo prolili".

Kamelija Hoter Išaj, za čiju se 13-godišnja unuku Gali Tarašanski veruje da je zatočena u Gazi, rekla je da neće verovati izveštajima o dogovoru dok je ne pozovu da je devojčica oslobođena.

"I tada ću znati da je zaista gotovo i mogu da odahnem i kažem da je to to, gotovo je", rekla je ona.

I Izrael i Hamas su saopštili da primirje neće zaustaviti njihove šire misije: "Mi smo u ratu i nastavićemo rat dok ne postignemo sve naše ciljeve. Da uništimo Hamas, vratimo sve naše taoce i osiguramo da nijedan entitet u Gazi više ne može da ugrozi Izrael", rekao je Netanjahu u snimljenoj poruci.

Hamas je u svom saopštenju naveo: "Dok najavljujemo sklapanje sporazuma o primirju, potvrđujemo da naši prsti ostaju na okidaču, a naši pobednički borci će ostati na oprezu da brane naš narod i poraze okupaciju".

Ipak postoji nada za korak ka širem miru.

"Nadamo se da će se primirje dogoditi i da će biti dobrih rešenja, i nadamo se da će ljudi živeti mirno, da će se stabilno vratiti svojim domovima i radnim mestima", rekao je Abu Džihad Šameja, raseljen sa severa Gaze koji se sklonio u glavni grad na jugu, Kan Junis.

"Neka Bog ne produžava ovu nevolju".

Stranci među onima koji treba da budu oslobođeni

Američki predsednik Džo Bajden je među međunarodnim liderima koji su pozdravili sporazum.

Očekuje se da će tri Amerikanca, uključujući trogodišnju devojčicu čiji su roditelji ubijeni tokom Hamasovog napada 7. oktobra, biti među taocima koji će biti oslobođeni, rekao je visoki američki zvaničnik.

Crni dim uzdiže se nakon izraelskog vazdušnog udara na obod Aita al Šababa, na granici Libana sa Izraelom, 21. novembra 2023.
Crni dim uzdiže se nakon izraelskog vazdušnog udara na obod Aita al Šababa, na granici Libana sa Izraelom, 21. novembra 2023.

"Zahvaljujem šeiku Tamimu bin Hamadu Al-Taniju iz Katara i predsedniku Egipta Abdel-Fattahu El-Sisiju na njihovom ključnom vođstvu i partnerstvu u postizanju ovog sporazuma", rekao je Džo Bajden u saopštenju. "I cenim posvećenost koju su premijer Netanjahu i njegova vlada uložili da podrže produženu pauzu kako bi se osiguralo da se ovaj dogovor u potpunosti sprovede i da se obezbedi dodatna humanitarna pomoć kako bi se ublažile patnje nevinih palestinskih porodica u Gazi".

Više od polovine talaca ima strano i dvojno državljanstvo oko 40 zemalja, saopštio je Izrael.

Za sprovođenje sporazuma mora se sačekati 24 sata kako bi se izraelskim građanima dala šansa da zatraže od Vrhovnog suda da blokira oslobađanje palestinskih zatvorenika, javili su izraelski mediji.

Kadura Fares, šef Komisije za pitanja zatvorenika palestinske uprave sa sedištem u Ramali, rekao je za Rojters da među više od 7.800 Palestinaca koje je Izrael zatvorio ima oko 85 žena i 350 maloletnika.

Naoružano krilo palestinske militantne grupe Islamski džihad, koja je učestvovala u raciji sa Hamasom 7. oktobra, saopštila je kasno u utorak da je jedan od izraelskih talaca koje drži od racije umro.

U izveštaju su korišćene neke informacije dobijene od agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG