Linkovi

Izrael upozorio Palestince da se izmeste i sa juga Gaze


Palestinci beže iz grada Gaze, 13. oktobar 2023. (foto: AFP/ Mahmud Hams)
Palestinci beže iz grada Gaze, 13. oktobar 2023. (foto: AFP/ Mahmud Hams)

Izrael je izdao novo upozorenje Palestincima u južnom gradu Kan Junisu da se izmeste ka zapadu, bliže humanitarnoj pomoći i dalje od linije fronta, što se tumači kao pokazatelj da će početi napadi na Hamas i na jugu Gaze.

"Tražimo od ljudi da se izmeste, znam da nije lako mnogima od njih, ali ne želimo da se nađu usred razmene vatre", kazao je savetnik izraelskog premijera Mark Regev za MSNBC.

To bi značilo da će stotine hiljada Palestinaca, koji su pobegli od izraelskih napada sa severa Gaze na jug, morati ponovo da se sele.

Procenjuje se da samo grad Kan Junis ima više od 400.000 stanovnika, i da će raseljavanje samo pogoršati humanitarnu krizu.

UN upozoravaju na umiranje od gladi i bolesti

Izraelski ratni kabinet pristao je da dozvoli isporuke 140.000 litara goriva Gazi na svaka dva dana, posle zahteva iz Vašingtona, saopštilili su izraelski i američki zvaničnici. Takođe je najavljeno da "neće biti ograničenja" na dostavu pomoći koju zahtevaju UN.

"Sve što UN budu tražile, biće dostavljeno. Proverićemo sve i moći će da uđu u Gazu, tako da čekamo da nam UN dostave te spiskove. A ako postoji potreba za ulaskom 400 kamiona, pustićemo 400 kamiona", rekao je Elad Goran iz agencije izraelskog ministarstva odbrane, koja je zadužena za koordinaciju administrativnih pitanja sa Palestincima

Izrael je uveo striktnu blokadu sve vrste robe koja ulazi u Gazu, koju kontroliše Hamas, ali je kasnije pristao da dozvoli prolazak kamiona sa humanitarnom pomoći, uz detaljne inspekcije.

Program za hranu UN upozorio je da je u Gazi moguće umiranje od gladi zbog nestašica hrane. Međunarodni zvaničnici kažu da više od 2,3 milona stanovnika Gaze sada ulazi u novu, mnogo strašniju fazu, kako rat ulazi u sedmu nedelju.

Palestinci pretražuju ruševine u potrazi za preživelima na jugu Pojasa Gaze, oktobar 2023. (foto: MOHAMMED ABED / AFP)
Palestinci pretražuju ruševine u potrazi za preživelima na jugu Pojasa Gaze, oktobar 2023. (foto: MOHAMMED ABED / AFP)

Otkako je Hamas napao Izrael 7. oktobra, izraelske snage izbombardovale su Gazu do ruševina. Hamas je odveo 240 talaca, a u borbama je ubijeno i 1.200 Izraelaca.

Vlasti u Gazi navode da je poginulo više od 12.000 Palestinaca, od kojih 5.000 dece, a mnogi su ostali zarobljeni u ruševinama.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), citirajući palestinske izvore, saopštila je da je u izraelskim napadima uništeno ili oštetećeno najmanje 45 odsto stambenih jedinica u Gazi.

Uništene zgrade u Pojasu Gaze, gledano iz južnog Izraela, 16. novembra 2023.
Uništene zgrade u Pojasu Gaze, gledano iz južnog Izraela, 16. novembra 2023.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u petak da je veoma zabrinuta zbog širenja bolesti u Gazi, jer su nedelje izraelskog bombardovanja dovele do toga da se stanovništvo grupiše u skloništima sa oskudnim zalihama hrane i čiste vode.

"Izuzetno smo zabrinuti zbog širenja bolesti kada dođe zimska sezona", rekao je Ričard Piperkorn, predstavnik SZO na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

On je rekao da je u gusto naseljenoj enklavi zabeleženo više od 70.000 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i preko 44.000 slučajeva dijareje, što je znatno više nego što se očekivalo.

Papa Franja sastaće se odvojeno sledeće srede sa porodicama talaca koje je oteo Hamas, kao i sa grupom Palestinaca čiji su članovi porodica u Gazi, potvrdio je Vatikan.

"Ovim sastancima, koji su isključivo humanitarnog karaktera, papa Franja želi da pokaže duhovnu bliskost sa patnjama obe strane", rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni.

Pronađena tela dve otete Izraelke

Izraelska vojska je saopštila da je pronašla i izvukla telo kaplarke Noe Markijan, koja je bila među taocima Hamasa.

Vojska je saopštila da je njeno telo pronađeno "pored bolnice Šifa u Gazi".

Nekoliko sati kasnije, izraelska vojska je saopštila da je pronašla telo Jehudite Vajs, još jedne žene koja je bila među 240.

Vojska je saopštila da je pronašla njeno telo u blizini bolnice Šifa u gradu Gaza.

Ova 65-godišnja žena bila je majka petoro dece i oteta je iz kibuca tokom napada Hamasa. Njen muž, Šmulik Vajs, pronađen je mrtav u skloništu njihovog doma.

XS
SM
MD
LG