Linkovi

Mislio je da mu je ćerka ubijena u kibucu, a onda mu je rečeno da je među taocima u Gazi: "U mojoj glavi, smrt je lakša opcija"


Oteta izraelska devojčica Emili Hend (Foto: Yael Shahrur Noah via AP)
Oteta izraelska devojčica Emili Hend (Foto: Yael Shahrur Noah via AP)

Emili Toni Korenberg Hend proslavila je osmi rođendan prošle godine lutajući sa prijateljima i porodicom među žonglerima, akrobatama i hodačima na štulama na tematskoj zabavi sa elementima cirkusa u Kibucu Beeri, nedaleko od pojasa Gaze.

Ove jeseni, kada je napunila devet godina, nije bilo zabave. Veruje se da je Emili negde u Gazi među taocima koje su zarobili ekstremisti Hamasa koji su napali kibuc 7. oktobra, kada je ubijeno ukupno oko 1.200 ljudi, a oteto 240.

"Ona neće ni znati da joj je rođendan. Neće znati koji je dan", rekao je njen uplakani otac Tomas Hend. "Možete li zamisliti strah?"

Ubrzo posle napada Hamasa, upravnici kibuca Beeri su rekli Hendu da je Emili među žrtvama, nakon što je provela noć u kući prijatelja u kibucu. Njegov šok i tuga zbog te vesti bili su pomešani sa utehom.

„Na neki način mi je laknulo jer bih to radije nego da su je uzeli kao taoca“, priseća se Hend. „Rekli su mi da je Emili pronađena. Pronađena je u kibucu, mrtva. Nikada neću zaboraviti te reči.“

Ali, 31. oktobra Hendov svet se ponovo okrenuo naglavačke.

Tada ga je izraelska vojska obavestila da Emilino telo nije pronađeno, niti je njen DNK nađen u tragocima krvi među žrtvama u Beeriju. Nije bilo krvi u skloništu koje bi koristila, niti u kući u koju je otišla da prespava.

„Morao sam da potpuno promenim način razmišljanja i svarim ovu novu informaciju. A kada su mi to saopštili, samo sam rekao: 'Ne, ne, ne ne, kazao je pre nego što mu je „pukao“ glas u razgovoru za Asošiejted pres.

Hendu i njegovoj ćerki, oboje dvojnim irsko-izraelskim državljanima, ovo nije prva tragedija. Kada je Emili imala dve i po godine, njena majka, Liat Korenberg, umrla je od raka dojke. Korenberg i Hend se nikada nisu venčali i živeli su odvojeno, ona u Haifi, a on u Beeriju.

Pre nego što je Liat umrla, ona i Emili su se uselile kod Henda u Beeri kako bi se Emili lakše prilagodila. Liat se borila sa rakom nešto više od dve godine.

U kibucu, Emili se brzo sprijateljila i skrasila u školi. Ima različita interesovanja: brazilski ples, džudo, odbojku, tenis i klavir. Ona voli gimnastiku. Odlična je u akademskim studijama. "Ove godine je želela da nauči gitaru. Nadam se da će se to desiti", rekao je njen otac.

Emili je, kako je rekao, bila liderka među svojim prijateljima. "Ona nije zahtevala da bude vođa. Ljudi su je samo pratili", rekao je on.

Tomas Hend bio je ranije oženjen Narkis Hend, sa kojom ima dvoje dece.

Emili je bliska sa Narkis i njenom sada odraslom polubraćom i sestrama, među kojima je i 26-godišnja Natali. Oni takođe žive u Beeriju, tesno povezanoj zajednici koju je Hend otkrio kao volonter pre nego što je odlučio da ostane pre 30 godina.

Otac Šani Luk: Moja predivna devojka dobrog srca
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

„Emili je volela da kuva, radila je to zajedno sa Natali“, rekao je Hand, rodom iz Dablina. "Narkis je zaista postala Emilina druga majka".

U poruci sestri, Natali je rekla za Tajms of Izrael: Želim da ti kažem da činimo sve da te vratimo kući. Znamo da si talac. Toliko te volimo i nedostaješ nam“.

Hend je bio u Njujorku radi intervjua za medije, a onda je u petak na Tajms skveru otkrio bilbord sa likom Emili.

To je prvi od stotina koji će se pojaviti širom Sjedinjenih Država sa slikama talaca. Istovremeno, neki demonstranti nastavljaju da cepaju postere sa likovima talaca.

Bilbord se, rekao je Hend, ne može pocepati.

„Možete li da zamislite kroz šta to jadno dete prolazi svaki dan, uplašeno za svoj život?“, rekao je. "Smrt. Smrt u mojoj glavi je lakša opcija."

XS
SM
MD
LG