Linkovi

Majke bebe iz bolnice Al Šifa: Nismo znali da li nam je sin živ ili mrtav


Nedonošče iz bolnice Al Šifa u porodilištu u Rafi (foto: Rojters/Ibraheem Abu Mustafa)
Nedonošče iz bolnice Al Šifa u porodilištu u Rafi (foto: Rojters/Ibraheem Abu Mustafa)

Varda Sbeta, mlada majka iz Gaze, svog prevremeno rođenog sina Anasa nije videla 45 dana. On je bio među 31 bebom koja se nalazila u bolnici Al Šifa u Gazi i u ponedeljak je odatle evakuisan.

"Gubila sam nadu da ću videti svoju bebu živu", rekla je Varda za Rojters.

Ona i njen suprug su tražili Anasovo ime na listi beba koje su u ponedeljak evakuisane iz bolnice Al Šifa, poprišta borbi između Izraela i Hamasa, i prebačene prvo u bolnicu u Rafi, pa u Egipat.

I našli su ga.

"Ponovo se osećam živom. Hvala Bogu da je naša beba ponovo na sigurnom i sa nama", rekla je ona dok je u bolnici posmatrala svog prevremeno rođenog sina dok spava.

Varda Sbeta ima 32 godine i sedmoro dece. Pre početka rata živeli su u gradu Gazi, a sada su smešteni u školi u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze. Tamo su sa hiljadama drugih raseljenih sa severa.

Njoj je ponuđeno da se evakuiše u Egipat sa Anasom kako bi on dobio potrebnu zdravstvenu negu, ali je tu ponudu odbila jer nije mogla da ostavi supruga i ostalu decu.

"Ne mogu da ih ostavim same sa ocem, on ne može da brine o njima. Tako da sam morala da odbijem ponudu".

Anas je jedna od tri bebe koje su posle spasavanja iz bolnice Al Šifa ostale u Gazi, u bolnici u Rafi.

Detalji o preostale dve bebe nisu objavljeni, a doktori kažu da jedna od njih nije identifikovana.

Kada su lekari u bolnici Al Šifa prvi put podigli uzbunu zbog nedonoščadi, bilo ih je 39. U međuvremenu ih je umrlo osam zbog loših uslova u bolnici Al Šifa.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da su dve od osam beba umrle noć pred evakuaciju.

Da li je živ?

Od 31 bebe, njih 28 je prebačeno u Egipat u ponedeljak. Portparol UNICEF-a Džejms Elder je rekao da je njih 20 odvedeno bez pratnje, a osam je išlo s majkama.

Elder je dodao da su neke od 20 beba siročići, a za neke ne znaju gde su im porodice.

"To opisuje užasnu situaciju u kojoj se nalaze porodice u Gazi", kaže Elder.

Palestinski medicinski radnici spremaju nedonoščad iz bolnice Al Šifa za transport u Egipat (foto: AFP/Said Katib)
Palestinski medicinski radnici spremaju nedonoščad iz bolnice Al Šifa za transport u Egipat (foto: AFP/Said Katib)

Anas nije odveden u Egipat, ali više nije ni razdvojen od porodice.

Sbeta kaže da su Anasa lečili u bolnici Al Šifa kada je počeo rat između Hamasa i Izraela, u kojem je do sada poginulo 1.200 Izraelaca i više od 13.000 Palestinaca, a 240-oro ljudi su zarobljeni kao taoci.

Kao i mnogi drugi, Sbeta i njena porodica su pobegli sa severa Gaze, a Anas je ostao u bolnici Al Šifa - u kojoj je polako nestajalo struje, vode, hrane i lekova.

"Pozvali su nas iz bolnice Al Šifa da dođemo i preuzmemo bebu, ali nismo mogli to da izvedemo. Put do Gaze je bio otvoren, ali put nazad nije", priča ona.

Strah od toga šta će se dogoditi posao je još gori kada su izraelske snage upale u bolnicu Al Šifa uz tvrdnju da Hamas koristi objekat za svoje operacije - i porodica je izgubila svaki kontakt sa bolnicom.

"Nismo imali nikakve informacije o bebi, ništa nismo mogli da saznamo. Da li je živ, da li je mrtav, da li mu neko daje mleko", priča Sbeta.

Pošto su komunikacije stalno prekidane, nisu znali da se bebe prebacuju u porodilište u Rafu dok im to nisu rekli drugi raseljeni iz škole u Kan Junisu, koji su to usput čuli.

Sbeta i njena porodica su prvo otišli u bolnicu u Kan Junisu i tamo im je im je rečeno da idu u Rafu - gde su se konačno spojili sa Anasom.

U utorak, lekari su procenili da je Anas dovoljno dobro da može da izađe iz bolnice. On će zajedno sa roditeljima u privremeni smeštaj u školi u Kan Junisu, gde počinje novi život sa sedmoro braće i sestara.

XS
SM
MD
LG