Linkovi

Bebe iz bolnice Al Šifa u Gazi u "katastrofalnom stanju"


Nedonošče evakuisano iz bolnice Al Šifa u Gazi hrane u bolnici u Rafi (foto: Rojters/Hatem Khaled)
Nedonošče evakuisano iz bolnice Al Šifa u Gazi hrane u bolnici u Rafi (foto: Rojters/Hatem Khaled)

Lobna al Saik porodila se pre vremena neposredno pred početak rata u Gazi. Njena devojčica bila je smeštena sa ostalim prevremeno rođenim bebama u bolnici Al Šifa u Gazi, koja je postala poprište borbi. U ponedeljak, devojčica je sa ostalih 27 nedonoščadi premeštena u Egipat.

Lobna je bila jedna od retkih roditelja koji su bili u pratnji svojih beba tokom transfera sa juga Gaze, preko graničnog prelaza Rafa, u Egipat.

"To su nevine, prevremeno rođene bebe. Moja poruka svetu je da je bilo dosta", rekla je na video snimku koji je objavila egipatska vlada.

Ukupno je 31 prevremeno rođena beba prebačena iz opkoljene bolnice Al Šifa u porodilište u Rafi, a odatle u egipatske bolnice.

"Od 31 bebe, 11 ili 12 je kritično bolesno, a preostale su ozbiljno bolesne", rekao je doktor Rik Brenan iz Svetske zdravstvene organizacije u intervjuu Rojtersu iz Kaira.

"Svako nedonošče ima ozbiljnu infekciju, a neke od njih imaju veoma nisku temperaturu. Potrebna im je detaljna specijalistička nega".

Doktor Mohamad Salama iz bolnice u Rafi, gde su bebe provele noć pre transporta za Egipat, kaže da su sve bile u "katastrofalnom stanju" i da su doktori tamo radili sve da ih stabilizuju pre odlaska u Egipat.

"Neke su bile neuhranjene, neke dehidrirane, neke su imale veoma nisku telesnu temperaturu", rekao je Rojtersu.

Neke od beba bile su sa majkama, a druge je pratilo medicinsko osoblje.

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus je rekao da je 12 beba prevezeno za Kairo.

Prevremeno rođene bebe dospele su u fokus javnost pošto je objavljena fotografija na kojoj se vide kako leže jedna pored druge u bolnici Al Šifa, pošto su im isključeni inkubatori zbog nestanka struje.

Kada su doktori digli uzbunu zbog beba, bilo ih je 39. U međuvremenu ih je 8 umrlo.

Nedonščad leže jedno pored drugog na krevetu bolnice Al Šifa u Gazi, pošto su im isključeni inkubatori (foto: Rojters/Hatem Khaled)
Nedonščad leže jedno pored drugog na krevetu bolnice Al Šifa u Gazi, pošto su im isključeni inkubatori (foto: Rojters/Hatem Khaled)

Lobna al Saik ispričala je da je njena prevremeno rođena ćerka u bolnici Al Šifa bila na kiseoniku, jer je imala poteškoće sa disanjem.

Porodica je napustila svoj dom prvog dana rata kako bi izbegla izraelskom bombardovanje. I ona se, kao i hiljade ostalih, izmestila na jug Pojasa Gaze sa svoje troje dece, a beba je ostala u bolnici Al Šifa.

Kako u bolnici nije bilo struje, vode, lekova i drugih osnovnih stvari, bebe su gubile na težini i razboljevale se.

"Nije bilo mleka i njoj je bilo sve gore, vratila se na nulu i na život na kiseoniku", priča Lobna al Saik.

Ona je ostavila svoje troje dece u Gazi i prešla sa ćerkom u Egipat.

"Nisam imala priliku ni da ih zagrlim, ali nisam mogla da ostavim ćerku u ovakvom stanju. Nisam se ni oprostila sa njima, a može nešto da im se desi", rekla je kroz suze.

Džeremi Hopkins, šef UNICEF-a u Kairu, kaže za Rojters da pokušavaju da utvrde kakvo je stanje svake bebe pojedinačno, uključujući i one čije porodice nisu tu, i da im se odmah pruži potrebna nega.

Rat u Gazi počeo je kada su borci Hamasa, koji SAD smatraju terorističkom organizacijom, 7. oktobra napali jug Izraela i ubili 1.200 ljudi, uključujući i bebe i decu, i oteli 240 talaca.

Izrael je uzvratio bombardovanjem Gaze i kopnenom invazijom. Najmanje 13.000 Palestinaca, među kojima 5.500 dece, je ubijeno, prema podacima zdravstvenih vlasti iz Gaze u kojoj je na vlasti Hamas.

Tri četvrtine stanovnika Gaze sada je bez krova nad glavom, prema podacima UN.

XS
SM
MD
LG