Linkovi

Blinken završio novu bliskoistočnu misiju bez dogovora o primirju


Američki državni sekretar Entoni Blinken uoči odlaska iz Tel Aviva, (Foto: Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS)
Američki državni sekretar Entoni Blinken uoči odlaska iz Tel Aviva, (Foto: Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS)

Američki državni sekretar Entoni Blinken u četvrtak je završio petu bliskoistočnu turneju koja je razotkrila duboke podele između Amerike i Izraela u pogledu okončanja rata u Gazi koji i dalje besni.

Izraelske snage su u četvrtak bombardovale područja u južnom gradu Rafi, gde se sklonila polovina populacije Gaze. U udarima na dve kuće poginulo je najmanje 11 ljudi, saopštili su stanovnici. Izraelske snage su takođe tenkovima granatirale neka područja u istočnoj Rafi.

Blinken se vraća u Vašington nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu javno odbio odgovor Hamasa na predloženi plan o primirju i poručio da će se rat nastaviti do potpune pobede izraleskih snaga.

Odnosi Izraela i njegovog vodećeg saveznika Amerike napeti su mesecima, a Netanjahuovo odbijanje plana za koji je Vašington naveo da daje prostor za dogovor samo je ukazao na podele između dve zemlje, ocenjuje agencija Asošijeted pres.

Međutim, Blinken i drugi američki zvaničnici saopštili su da su i dalje optimisti da bi napredak mogao da bude postignut kada je reč o glavnim ciljevima - poboljšanju humanitarnih uslova za palestinske civile, oslobađanju talaca koje drži Hamas, pripremama za posleratnu Gazu i sprečavanju širenja rata.

Blinken se u četvrtak sastao sa članovima ratnog kabineta izraelskog premijera, a na početku razgovora sa bivšim vojnim šefovima Benijem Gancom i Gadijem Ajzenkotom rekao je da će fokus biti na "taocima i snažnoj želji da moramo da ih vidimo kako se vraćaju svojim porodicama, na posao koji se radi u tom cilju".

Ganc je Blinkenu rekao da je najhitnije pitanje pronalaženje načina da se vrate taoci.

Sastanci su održani u trenutku kada Izrael i Hamas razmatraju predlog za novi privremeni prekid vatre koji bi uključivao pauzu u borbi i oslobađanje talaca iz Gaze.

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je da će delegacija Hamasa otputovati u Kairo u četvrtak da nastavi pregovore sa egipatskim i katarskim zvaničnicima.

Blinken je u sredu rekao da je odgovor lidera Hamasa na plan koji su izradili američki, egipatski, katarski i izraelski zvaničnici sadržao "jasne prepreke", ali da ima prostora za tekuće pregovore.

Izraelski premijer je, međutim, odbacio plan koji je ponudio Hamas za okončanje rata u Gazi, umesto toga obećavši da će nastaviti sa napadom svoje zemlje na militante dok ne postigne "apsolutnu pobedu".

"Na putu smo ka apsolutnoj pobedi. Ne postoji drugo rešenje", rekao je Netanjahu na konferenciji za novinare posle sastanka sa Blinkenom. Rekao je da će izraelski ratni napori trajati mesecima, a ne godinama.

Hamas je u svom predlogu pozvao na tri faze od 45 dana, prvo oslobađanje svih preostalih žena i dece, kao i starijih i bolesnih muškaraca, u zamenu za neodređeni broj palestinskih zatvorenika koje drži Izrael.

Palestinke oplakuju rođaka člana porodice ubijenog u noćnim izraelskim bombardovanjima juga Pojasa Gaze, stojeći nad njegovim telom u bolnici u Rafi, 8. februara 2024.
Palestinke oplakuju rođaka člana porodice ubijenog u noćnim izraelskim bombardovanjima juga Pojasa Gaze, stojeći nad njegovim telom u bolnici u Rafi, 8. februara 2024.

Plan Hamasa poziva Izrael da se povuče iz naseljenih područja i prekine bombardovanje iz vazduha, istovremeno dozvoljavajući daleko većoj količini humanitarne pomoći da uđe u Gazu i da dozvoli Palestincima da se vrate svojim domovima, uključujući i u razorenu severnu Gazu.

Druga faza, o kojoj će se pregovarati tokom prve, uključivala bi oslobađanje svih preostalih talaca, uglavnom vojnika, u zamenu izraelsko oslobađanje svih palestinske pritvorenika starijih od 50 godina, uključujući i starije ekstremiste.

Izrael bi oslobodio dodatnih 1.500 zatvorenika, od kojih bi 500 odredio Hamas, i završio svoje povlačenje iz Gaze.

U trećoj fazi, strane bi razmenile posmrtne ostatke talaca i zarobljenika. Izrael saopštava da veruje da je više od dve desetine od preostalih 130 talaca u Gazi već umrlo ili ubijeno.

U predlogu Hamasa se takođe predviđa da militanti zadrže kontrolu i vlast nad uskom teritorijom duž Sredozemnog mora i pravo da obnove svoju vojnu sposobnost.

Blinken je u svojoj petoj rundi pregovora sa liderima Bliskog istoka u dosadašnjem neuspešnom nastojanju da se okonča rat koji je izbio napadom na Izrael 7. oktobra u kojem je poginulo 1.200 ljudi. Zdravstveni zvaničnici Hamasa u Gazi tvrde da je u izraelskoj kontraofanzivi ubijeno više od 27.500 i iz domova raseljeno oko dva miliona Palestinaca u Gazi.

Blinken je u sredu razgovarao sa predsednikom Palestinske uprave Muhmudom Abasom u Ramali i sa visokim liderima izraelske nacionalne bezbednosti, uključujući Netanjahua i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta.

Blinken je ponovio podršku SAD za uspostavljanje palestinske države kao najboljeg načina da se osigura trajni mir i sigurnost za Izraelce i Palestince, kao i veća integracija za region. Prema Stejt departmentu, Blinken je takođe naglasio hitnu potrebu da se smanje tenzije na Zapadnoj obali i spreči širenje sukoba.

Netanjahu je odbacio svaki aranžman koji bi ostavio Hamasu potpunu ili delimičnu kontrolu nad Gazom. On je takođe rekao da je Izrael "jedina sila" sposobna da garantuje bezbednost na duži rok.

SAD pozivaju na revitalizovanu palestinsku vlast koja bi upravljala Gazom i Zapadnom obalom koju je okupirao Izrael, što Netanjahu takođe odbacuje.

Martin Grifits, generalni podsekretar Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja i koordinator za hitnu pomoć, rekao je da je više od polovine stanovništva Gaze trenutno zgurano u Rafi, gradu u kojem je prvobitno živelo 250.000 ljudi i koji se nalazi na granici sa Egiptom.

"Njihovi životni uslovi su dno — nedostaju im osnovne potrepštine za preživljavanje, vrebaju ih glađ, bolesti i smrt", rekao je šef humanitarne organizacije UN.

Dopisnica Glasa Amerike iz UN Margaret Bešir i šefica Biroa Bele kuće Petsi Vidakusvara doprinele su pisanju ovog izveštaja; Korišćene su neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG