Linkovi

Hamas odgovorio na sporazum o primirju u Gazi; Blinken: Dogovor je moguć


Američki državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za novinare u Dohi sa katarskim premijerom i šefom diplomatije šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem (Foto: AP/Mark Schiefelbein/Pool)
Američki državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za novinare u Dohi sa katarskim premijerom i šefom diplomatije šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem (Foto: AP/Mark Schiefelbein/Pool)

Palestinska ekstremistička grupa Hamas saopštila je u utorak da je odgovorila na predloženi sporazum o primirju u Gazi, dok su Sjedinjene Države ocenile da je dogovor moguć.

Katar, koji je posredovao u utvrđivanju predloga koji je prošle nedelje prosleđen Hamasu i predviđa oslobađanja talaca u Gazi, nije saopštio kakav je odgovor ekstremističke organizacije, ali je napomenuo da je "optimističan".

Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopšteno je da izraleski zvaničnici, uključeni u pregovore, razmatraju odgovor Hamasa koji su "katarski pregovarači prosledili Mosadu".

Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je na novoj bliskoistočnoj turneji, rekao je da Vašington razmatra odgovor Hamasa i da će on o tome razgovarati sa izraelskim zvaničnicima u sredu.

"Ima još mnogo posla, ali i dalje verujemo da je sporazum moguć, i zaista ključan", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Dohi sa katarskim premijerom i šefom diplomatije šeikom Mohamedom bin Abdulrahman Al Tanijem.

Pošto je Hamas u saopštenju naveo da je odgovorio na predlog o primirju, šeik Mohamed je rekao da je reč o "pozitivnom odgovoru", ali nije izneo više detalja.

U Vašingtonu, američki predsednik Džo Bajden rekao je da ima "određenih pomaka" da se obezbedi oslobađanje talaca, dok je odgovor Hamasa opisao kao "malo preteran".

Egipat i Katar pokušavaju da posreduju u sporazumu između Izraela i Hamasa koji bi doveo do oslobađanja svih talaca u zamenu za nekoliko sedmica dugu pauzu u izraelskim vojnim operacijama. Nacrte takvog dogovora razradili su šefovi obaveštajnih službi iz SAD, Egipta, Katara i Izraela krajem prošlog meseca i predstavljeni su Hamasu.

Prema izvorima bliskim razgovorima, primirje bi trajalo najmanje 40 dana. Tokom tog perioda, ekstremisti bi oslobodili civile koje drže kao taoce. Usledile bi naredne faze, predaja vojnika i tela preminulih talaca u zamenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je u utorak da je od preostalih talaca u Gazi, 31 proglašeno mrtvim.

"Informisali smo 31 porodicu da njihovi voljeni, koji su zarobljeni, više nisu među živima i da smo ih proglasili mrtvim", rekao je Hagari.

Izrael je ranije saopštio da je u Gazi i dalje 136 talaca.

Jedino primirje do sada, u novembru, trajalo je nedelju dana. Hamas je tada oslobodio 110 talaca u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika.

Zabrinutost zbog širenja vojne operacije

Blinkenova poseta dešava se usred sve veće zabrinutosti u Egiptu zbog namera Izraela da proširi borbena dejstva u Gazi - na oblast koja se nalazi na samoj granici sa Egiptom, a u kojoj se nalazi veliki broj raseljenih Palestinaca.

Izraelski ministar odbrane rekao je da će ofanziva Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na kraju stići do grada Rafe, gde je više od polovine od 2,3 miliona stanovnika Gaze potražilo utočište.

Egipat je upozorio da bi izraelsko raspoređivanje duž granice ugrozilo mirovni sporazum koji su dve zemlje potpisale pre više od četiri decenije. Postoji bojazan da bi širenje borbi u oblasti graničnog prelaza Rafa moglo da natera palestinske civile preko granice, što je scenario za koji je Egipat još ranije rekao da je odlučan da spreči.

Blinken je više puta rekao da Palestinci ne smeju biti prisiljeni da napuste Gazu.

Sastanak američkog državnog sekretara Entonija Blineka i egipatskog predsednika Abdel Fatah al Sisija u Kairu (Foto: AFP/Mark Schiefelbein/Pool)
Sastanak američkog državnog sekretara Entonija Blineka i egipatskog predsednika Abdel Fatah al Sisija u Kairu (Foto: AFP/Mark Schiefelbein/Pool)

Kao i na njegova prethodna četiri putovanja na Bliski istok od početka rata u Gazi, Blinkenov cilj je i sprečavanje širenja sukoba. Taj zadatak eksponencijalno je otežan pojačanim napadima ekstremista koje u regionu podržava Iran, kao i zbog sve oštrijih reakcija američke vojske u Iraku, Siriji, Jemenu i Crvenom moru.

Blinken se prethodno sastao u ponedeljak sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije - princom Mohamedom bin Salmanom. Saudijski zvaničnici su rekli da je ta strana i dalje zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Izraelom u potencijalno istorijskom dogovoru, ali samo ako postoji kredibilan plan za stvaranje palestinske države.

Američki državni sekretar je "naglasio važnost rešavanja humanitarnih potreba u Gazi i sprečavanja daljeg širenja sukoba", a on i prestolonaslednik su razgovarali o "važnosti izgradnje integrisanije i prosperitetnije regije", navedeno je u saopštenju Stejt Departmenta.

Ali, čini se da je svaki dogovor tog tipa dalekoj jer rat u Gazi i dalje besni.

Broj poginulih Palestinaca dostigao je 27.585, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, kojim upravlja Hamas, organizacija koju EU, SAD i Velika Britanija smatraju za terorističku.

Humanitarni posmatrači UN-a rekli su u utorak da izraelska naređenja za vakuaciju sada pokrivaju dve trećine teritorije Gaze, terajući hiljade ljudi svakog dana ka graničnim oblastima.

XS
SM
MD
LG