Linkovi

Izraelske snage napadaju severnu i južnu Gazu, u toku pregovori o novom primirju


Izraelske snage tokom operacija u Pojasu Gaze na fotografiji napravljenoj od video snimka izraelske vojske.
Izraelske snage tokom operacija u Pojasu Gaze na fotografiji napravljenoj od video snimka izraelske vojske.

Usred međunarodnog pritiska za uspostavljanje novog, privremenog prekida vatre u Pojasu Gaze, izraelske snage izvele su u sredu vazdušne napade na severnu i južnu Gazu.

Izraelski napadi uključivali su i grad Gazu, gde je vojska saopštila da je ubila i 15 militanata tokom kopnenih operacija.

U Kan Junisu, glavnom gradu na jugu Gaze, svedoci su izvestili o teškim borbama pored brojnih vazdušnih napada.

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas saopštilo je da je broj ljudi ubijenih u izraelskoj kontraofanzivi porastao na 26.900, što uključuje i civile i militante.

Očekuje se da će lider Hamasa Ismail Hanije otputovati u Kairo kako bi razgovarao o predlogu za prekida vatre, koji bi uključivao i prekid borbi u Gazi i oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Hanije je ranije rekao da Hamas razmatra plan o prekidu vatre i naglasio dugogodišnji zahtev militanata za trajnim prekidom vatre i povlačenjem izraelskih trupa iz Gaze.

"Prioritet je okončanje nepravedne agresije na Gazu i potpuno povlačenje okupacionih snaga", rekao je Hanije.

Takođe je rekao da Hamas traži rekonstrukciju Gaze, čiji je veliki deo sravnjen sa zemljom tokom izraelske kontraofanzive nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra u kojem je poginulo 1.200 ljudi. Hamas takođe želi ukidanje višegodišnje izraelske blokade Gaze i oslobađanje palestinskih zatvorenika u Izraelu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da se potpuno povlačenje iz Gaze neće dogoditi dok Izrael ne ostvari sve svoje ciljeve. Netanjahu je obećao da će eliminisati Hamas kako bi osigurao da neće moći da pokrene buduće napade na Izrael.

"Nećemo povući izraelsku vojsku iz Pojasa Gaze i nećemo osloboditi hiljade terorista", rekao je Netanjahu.

Nacrt mogućeg novog sporazuma proizašao je iz pregovora u Parizu između američkih, izraelskih, katarskih i egipatskih zvaničnika.

"Kao što je sekretar [Entoni] Blinken primetio, predlog na stolu je snažan i ubedljiv", rekla je ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild. "Predviđa se duža humanitarna pauza nego što smo videli u novembru, što bi dalo šansu da se izvuče više talaca i humanitarna pomoć za spasavanje života: hrana za gladno dete, lekovi za stariju ženu u nevolji, sklonište za porodicu koja je do sada više puta raseljavana".

Više od 100 talaca oslobođeno je tokom jednonedeljnog novembarskog primirja u zamenu za 240 Palestinaca koje je Izrael zatvorio. Veruje se da Hamas i dalje drži još oko 100 talaca.

Napad na Zapadnoj obali

Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je Izrael da odmah zaustavi "nezakonito ubijanje Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali", nakon što su izraelske snage ubile tri osobe u bolnici u Dženinu koje je izraelska vojska identifikovala kao militante koji su planirali da izvrše napad.

U saopštenju agencije UN, izraelska operacija nazvana je "naizgled planiranim vansudskim pogubljenjem".

Kancelarija UN za ljudska prava je primetila porast ubistava Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra. Oko 370 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali za to vreme, od kojih su većinu ubili izraelske snage.

Majkl Provans, koji predaje modernu istoriju Bliskog istoka na Kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu, rekao je za Glas Amerike da je izraelski napad bio "drzak i da je svakako neka vrsta eskalacionog poteza, ali nije bez presedana" za Izrael.

Provans je reko da napad takođe čini pregovore o prekidu vatre težim nego što bi inače bili.

Izrael je optužio Hamas da radi u bolnicama i tunelima ispod zdravstvenih ustanova kako bi sakrio oružje i koristio civile kao štit.

Pomoć za Palestince

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš sastao se u utorak sa predstavnicima 35 država donatora i Evropske unije nakon što je nekoliko velikih zemalja donatora obustavilo finansijsku pomoć agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) nakon izraelskih navoda da je desetak zaposlenih Agencije možda bilo umešano u teroristički napad 7. oktobra.

"Očekujemo da će generalni sekretar obavestiti države članice o akcijama koje su preduzete u vezi sa navodima o određenom osoblju UNRWA, a mi ćemo, naravno, saslušati njihovu zabrinutost", rekao je novinarima njegov portparol Stefan Dužarik uoči razgovora. "Generalni sekretar će ponovo naglasiti važnost humanitarnog rada koji UNRWA svakodnevno obavlja u Gazi i regionu".

Više od deset zemalja, uključujući najvećeg donatora, Sjedinjene Države, objavilo je da obustavlja finansijsku podrške UNRWA dok se istraga sprovodi. UNRWA je saopštila da se suspenzije odnose na 444 miliona dolara prihoda.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je da je oko 300.000 dolara trenutno zamrznuto u sredstvima namenjenim UNRWA. Buduće finansiranje ove godine zavisilo bi od ishoda istrage i koraka preduzetih u UNRWA.

"Moramo da vidimo fundamentalne promene pre nego što nastavimo da finansiramo direktno UNRWA", rekla je Tomas-Grinfild. "I kao što znate, ne bi trebalo da dozvolimo da to zamagli sjajan posao koji radi UNRWA".

Sigrid Kag, koordinatorka UN-a za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju za Gazu, rekla je da trenutno "ne postoji način da bilo koja organizacija može da zameni ogroman kapacitet, strukturu UNRWA, njihove sposobnosti i njihovo znanje o stanovništvu u Gazi".

UNRWA zapošljava 13.000 uglavnom palestinskog osoblja u Gazi. Nastavila je da radi i nakon 7. oktobra na pružanju pomoći za skoro dva miliona raseljenih Palestinaca. Više od 150 pripadnika UNRWA ubijeno je u borbama između Izraela i Hamasa. Međutim, UN saopštavaju da bi pomoć uskoro mogla biti ugrožena ako se finansiranje ne nastavi.

Margaret Bešer, dopisnica Glasa Amerike iz Ujedinjenih nacija i Najki Čing učestvovale su u pisanju ovog izveštja. Neke informacije stigle su od agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG