Linkovi

Senat odbacio predlog o graničnoj bezbednosti, moguće usvajanje pomoći za Ukrajinu i Izrael


ARHIVA: Granica Sjedinjenih Država i Meksika (AP/Andres Leighton
ARHIVA: Granica Sjedinjenih Država i Meksika (AP/Andres Leighton

Republikanci u američkom Senatu nisu se saglasili sa predlogom o jačanju granične bezbednosti o kom se pregovaralo poslednjih meseci.

Istovremeno ostala je otvorena mogućnost za usvajanje pomoći Ukrajini i Izraelu – što je bilo obuhvaćeno istim dokumentom.

Time je osnovni predlog, vredan 118 milijardi dolara, koji je trebalo da pooštri zakone o migraciji i obezbedi pomoć Ukrajini i Izraelu za borbu protiv ruske invazije i sukob sa ekstremistima Hamasa, ostao neusvojen, izvestila je agencija Rojters.

Pregovori o pomoći Ukrajini i Izraelu, čija je vrednost 96 milijardi dolara potrajali su do večeri, zbog čega je proglašena pauza.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer izjavio je da će glasanje o tome biti održano u četvrtak.

Našim republikanskim kolegama treba dati vremena da shvate”, rekao je Šumer.

Republikanci su mesecima insistirali da je, uz dogovor o odobravanju pomoći Ukrajini i Izraelu, potrebno reagovati na krizu oličenu u pristizanju velikog broja migranata na granicu Sjedinjenih Država i Meksika – što, kako tvrde, veoma zabrinjava birače.

Brojni republikanci odbacili su predlog za rešavanje krize odmah po objavljivanju u nedelju – uprkos tome što su u dokumentu bili ispunjeni njihovi mnogi zahtevi.

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji ima znatan uticaj među republikancima, zatražio je da se ne pristaje ni na kakav kompromis.

Međutim, uprkos ovakvom razvoju događaja, i dalje postoji mogućnost da Sjedinjene Države pomognu Ukrajini i Izraelu.

Trenutna očekivanja ukazuju da bi ga moglo podržati 60 – od ukupno 100 članova Senata.

Ako bude usvojen u tom telu o predlogu će se izjašnjavati i Predstavnički dom.

U donjem domu Kongresa većinu imaju republikanci koji se protive odobravanju pomoći Ukrajini – zbog čega se sudbina tog predloga tumači kao neizvesna.

XS
SM
MD
LG