Linkovi

Vojska SAD: Završeno pristanište u Gazi, uskoro stiže pomoć


Pristanište na obali Gaze (Foto: CENTCOM) / AFP)
Pristanište na obali Gaze (Foto: CENTCOM) / AFP)

Vojska SAD saopštila je da je završeno postavljanje privremenog pristaništa na plaži u Gazi, što će omogućiti novu rutu za dovođenje humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Centralna komanda SAD je saopštila da se "očekuje da će kamioni pomoći početi da se kreću obalom u narednim danima" i da će Ujedinjene nacije biti zadužene za prijem pošiljaka i koordinaciju distribucije.

Američki zvaničnici rekli su u četvrtak da će za nekoliko dana na obalu Gaze stići i do 500 tona hrane, te da SAD sarađuju sa Izraelom na zaštiti brodova i radnika na plaži.

Novi pomorski koridor obuhvata nekoliko delova, pri čemu pomoć prvo prolazi inspekciju i bezbednosne provere na Kipru. Tereti se zatim odvoze do plutajućeg doka koji su Sjedinjene Države izgradile pored obale Gaze, gde se prebacuju na kamione, a manja plovila odvoze kamione do novoizgrađenog pristaništa na samoj obali.

Raseljena palestinska devojčica sedi na ljuljašsci u Rafi, 15. maja 2024.
Raseljena palestinska devojčica sedi na ljuljašsci u Rafi, 15. maja 2024.

Aranžman je deo napora da se poveća, kako kažu humanitarne organizacije, nedovoljna količina hrane, lekova i drugih zaliha za palestinske civile.

Neke humanitarne grupe su saopštile da pomorski koridor nije najbolje rešenje, tvrdeći da bi povećanje tokova pomoći preko kopnenih prelaza bilo daleko efikasnije.

Takođe, i dalje je pitanje kako će humanitarne organizacije moći bezbedno da dele pomoć stanovnicima Gaze, rekla je Sonali Korde, pomoćnica direktora Biroa za humanitarnu pomoć pri USAID-u..

Uslovi su za rad su veoma nesigurni" i humanitarne organizacije i dalje imaju probleme da dobiju dozvolu za planirano kretanje u Gazi", rekla je Korde i dodala da se u razgovorima sa izraelskom vojskom mora omogućiti humanitarnim radnicima da se osećaju i rade bezbedno. Ocenila je da to još nije slučaj.

U međuvremenu, Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su u četvrtak da je pet njihovih vojnika poginulo u "prijateljskoj vatri" tenkova u severnom delu Pojasa Gaze.

Vojska je navela da je u incidentu došlo do unakrsne vatre iz tenkova i da su još trojica vojnika povređena. Broj poginulih izraelskih vojnika porastao je na 273 od početka rata u oktobru.

Otvorene nesuglasice u ratnoj Vladi Izraela

Izraelski ministar odbrane Joav Galant napao je premijera Benjamina Netanijahua u sredu jer nije osmislio plan za upravljanje Gazom nakon završetka rata Izraela sa Hamasom. Ali izraelski lider je rekao da je besmisleno to činiti dok ekstremisti ne budu poraženi.

U neuobičajenoj razmeni između dva lidera, Galant je u televizijskoj izjavi rekao da se protivi uspostavljanju bilo kakve izraelske vojne ili civilne kontrole nad uskim Pojasom Gaze duž Sredozemnog mora u kojem živi oko 2,3 miliona Palestinaca.

"Od oktobra, dosledno sam pokretao ovo pitanje u kabinetu i nisam dobio nikakav odgovor", rekao je Galant.

"Pozivam premijera Benjamina Netanijahua da donese odluku i izjavi da Izrael neće uspostaviti civilnu kontrolu nad Pojasom Gaze", rekao je Galant, pozivajući na pronalaženje hitne "vladajuće alternative Hamasu".

Posle Hamasovog napada 7. oktobra na Izrael i tokom kontraofanzive Izraela koja je usledila, Netanjahu je više puta odbijao da iznese plan za posleratno upravljanje Gazom.

Sjedinjene Države, glavni izraelski snabdevač oružjem, pozvale su na obnavljanje palestinske vlasti koja bi upravljala i Gazom i Zapadnom obalom u rešenju koje podrazumeva stvaranje dve države, Palestine uz Izrael.

Ali Netanjahu i njegova desničarska vladajuća koalicija odlučno se protive takvom rešenju. Premijer je rekao da je svaka rasprava o tome kako treba vladati Gazom nakon sedmomesečnog rata samo "prazna priča" ako Hamas ostane na toj teritoriji.

"Prvi uslov za pripremu terena za drugi entitet je uništenje Hamasa, i to bez ikakvih izgovora", rekao je Netanjahu u saopštenju objavljenom na svom Telegram kanalu.

Galant je rekao da trenutnu vojnu akciju u Gazi treba da prati politička akcija.

"Dan posle Hamasa će biti moguć samo sa palestinskim entitetima koji preuzmu kontrolu nad Gazom, u pratnji međunarodnih aktera, uspostavljajući alternativu Hamasovoj vladavini", rekao je on.

"Ovo je, pre svega, interes države Izrael", rekao je Galant.

Izraelski krajnje desničarski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir, član Netanjahuove vladajuće koalicije, napao je Galanta zbog njegovih stavova. Ben-Gvir je Galanta okarakterisao kao "ministra odbrane koji je zakazao 7. oktobra i nastavlja sa neuspesima i danas. Takav ministar odbrane mora biti smenjen da bi se ostvarili ciljevi rata", rekao je on.

Rat je pokrenut oktobarskim terorističkim napadom Hamasa na Izrael u kom je ubijeno 1.200 ljudi, dok je zarobljeno oko 250 talaca, prema izraelskim zvaničnicima.

U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi ubijeno je više od 35.200 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa. Ti brojevi uključuju i civile, i borce, ali se navodi da su većina mrtvih žene i deca.

Izrael navodi da je ubio više od 14.000 militanata i oko 16.000 civila.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG