Linkovi

SAD sprečile dva napada dronovima u Iraku


Delovi uništenog drona leže na zemlji nedaleko od vazduhoplovne baze Ain al-Asad airbase, u zapadnoj pokrajini Anbar, Irak, 4. januara 2021.
Delovi uništenog drona leže na zemlji nedaleko od vazduhoplovne baze Ain al-Asad airbase, u zapadnoj pokrajini Anbar, Irak, 4. januara 2021.

Snage Sjedinjenih Država u Iraku osujetile su u utorak drugi napad dronom punim eksploziva, drugim u dva dana, nakon što su američke snage u Siriji uništile ono za šta se verovalo da je mesto za lansiranje neprijateljskih raketa.

"Dve bespilotne letelice koje su se približavale vazduhoplovnoj bazi Ain al-Asad oborene su rano jutros pre nego što su došle blizu baze, bez žrtava“, objavljeno je u utorak na zvaničnom Tviter nalogu međunarodne vojne koalicije u Iraku, pozivajući se na iračku bazu u kojoj su smeštene američke i koalicione trupe.

Druga dva "samoubilačka" drona oborena su u ponedeljak u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu, koji takođe koristi međunarodna koalicija.

Bespilotni napad u ponedeljak dogodio se na drugu godišnjicu napada američkih dronova u kojem je ubijen vođa iranskih snaga Kuds, Kasem Sulejmani, u Bagdadu. Na fotografijama jednog od oborenih dronova iz napada u ponedeljak, na krilima su ispisane reči "Sulejmanijeva osveta".

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je novinarima da su u napadima korišćene slične taktike, tehnike i procedure koje su uočene u grupama milicija koje podržava Iran, a koje su u prošlosti ciljale na američke i koalicione trupe.

"Ove vrste napada su u velikoj meri u skladu sa vrstama napada koje smo videli kod milicija koje podržava Iran u Iraku i Siriji, tako da je očigledno naša pretpostavka radnog nivoa da su takve grupe bile odgovorne za ovo. Ali, ja ne ne želim da spekulišem dalje od toga", rekao je Kirbi u odgovoru na pitanje Glasa Amerike.

Govoreći u Teheranu u ponedeljak, iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je da će se Iran osvetiti za Sulejmanijevu smrt ako bivši predsednik SAD Donald Tramp i bivši državni sekretar Majk Pompeo ne budu procesuirani.

U istočnoj Siriji, američka vojska je saopštila da je u utorak pogodila mesto za lansiranje raketa za koje veruje da će biti iskorišćeno za napad na obližnji američki vojni objekat poznat kao "Zeleno selo".

"Jasno je da su naši muškarci i žene i dalje u opasnosti i tu pretnju moramo da shvatimo veoma ozbiljno. Uvek imamo pravo na samoodbranu", rekao je Kirbi i dodao da nije u poziciji da pripisuje "konkretnu atribuciju" onima koji su odgovorni za mesto lansiranja rakete.

XS
SM
MD
LG