Linkovi

Talibani zabranili Glas Amerike i Radio Slobodnu Evropu u Avganistanu


Arhiva - Novinari Avganistanskog servisa Glasa Amerike Nošaba Ašna, Hafiz Asefi and Roja Zamani tokom emitovanja programa Glasa Amerike u studiju u Vašingtonu.
Arhiva - Novinari Avganistanskog servisa Glasa Amerike Nošaba Ašna, Hafiz Asefi and Roja Zamani tokom emitovanja programa Glasa Amerike u studiju u Vašingtonu.

Talibanske vlasti zabranile su emitovanje FM radio programa sa stanica Glasa Amerike (VOA) i Radija Slobodna Evropa/Radija Sloboda (RFE/RL) u Avganistanu, navodeći kao razlog pritužbe koje su primili na programski sadržaj.

Zabrana će stupiti na snagu 1. decembra, prema direktivi koju je izdalo talibansko ministarstvo informisanja i kulture.

Glasnogovornici Talibana nisu dali konkretne detalje o navodnim pritužbama za koje kažu da su ih primili na te informativne programe koje finansiraju Sjedinjene Države.

"Avganistan ima medijske zakone i bilo koja mreža za koju se uvrdi da je u više navrata kršila te zakone će izgubiti privilegiju izvještavanja i emitovanja iz Avganistana", naveo je u pisanom odgovoru za Glas Amerike Abdul Kuahar Balki, glasnogovornik talibanskog ministarstva vanjskih poslova.

"VOA i Azadi radio nisu se pridržavali ovih zakona, u više navrata su ih kršili, nisu pokazali profesionalizam i stoga su zatvoreni", dodao je Balki.

U ovom trenutku, nejasno da li će se zabrana odnositi i na druge međunarodne emitere koji su koristili isti sistem za emitovanje FM signala u Avganistanu.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Avganistanom u avgustu 2021. godine, nakon povlačenja američkih i NATO snaga. Od tada, pri upravljanju zemljom sprovode strogu interpretaciju islamskih zakona, ograničavajući prava i slobode.

Otkako su došli na vlast, talibani su nametnuli i niz ograničenja medijima i novinarima u Avganistanu, uključujući i obavezu prezenterki da pokrivaju lice.

Grupe koje se bore za medijske slobode optužile su ih da medijima nameću široku cenzuru, uznemiravaju novinare i uskraćuju radna prava ženskom medijskom osoblju.

VOA i RSE/RL su novinske organizacije koje finansira američka vlada, koje rade uz novinarsku nezavisnost i imaju za cilj da obezbede sveobuhvatno i uravnoteženo izveštavanje.

Avganistanska služba Glasa Amerike emituju program 12 sati dnevno na 15 FM kanala i na dva kanala srednjeg talasa (MW), sa programom podeljenim na paštunski i dari jezik.

Nije odmah bilo jasno na koji deo publike u Avganistanu će uticati zabrana FM programa. Dari i paštunski radio programi, prvi put pokrenuti 1980-ih, dopiru do miliona slušalaca širom Avganistana i široko se poštuju kao kredibilni i pouzdani.

Glas Amerike takođe dopire do široke avganistanske publike putem digitalnih medija. Talibani su u martu zaustavili informativne emisije Glasa Amerike - Ašna TV, koje su protekle decenije prikazivane na avganistanskoj nacionalnoj televiziji, te stanicama Tolo, Tolo njuz i Lamar, izvestio je Glas Amerike na paštunskom.

Otkako su talibani ponovo preuzeli vlast, pristizale su informacije o desetinama privatnih televizijskih kanala, radio stanica i štampanih medija koji su prestali sa radom zbog ekonomskih poteškoća i talibanskih ograničenja.

Stotine avganistanskih medijskih radnika takođe su pobegli iz zemlje, strahujući od talibanskog progona.

Prema grupi koja se zalaže za slobodu štampe "Reporteri bez granica" (RSF), 219 video, audio i štampanih medija je zatvoreno u Avganistanu od ponovnog vraćanja Talibana na vlast. Do tada je u zemlji radilo 547 medija, navodi RSF.

XS
SM
MD
LG