Linkovi

Benon pristao da sarađuje sa Malerom


Stiv Benon dolazi na saslušanje u Predstavnički dom Kongresa
Stiv Benon dolazi na saslušanje u Predstavnički dom Kongresa

Bivši glavni strateg Bele kuće Stiv Benon pristao je da se sastane i da sarađuje u istrazi specijalnog tužioca Roberta Malera koja se vodi o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD.

Ameirčki mediji prenose da datum intervjua sa Benonom još nije utvrđen, ali da on navodno pristao da sarađuje nakon što mu je prošle nedelje od Malera stigao sudski poziv da pred velikom porotom svedoči u mešanju Rusije u izbore.

Benon bi mogao da bude ključna figura u Malerovoj istrazi I rasvetli da li je izborni štab Donalda Trampa bio u dosluhu sa Rusijom koja mu je pomogla da dobije izbore.

Benon bi još istražiteljima mogao da ponudi I insajderske informacije iz Bele kuće o tome da li je Tramp opstruisao pravdu time što je otpustio direktora FBI-a Džejmsa Komija, koji je pre Malera vodio istragu o mešanju Rusije. Stiv Benon je nadgledao poslednjih nekoliko meseci kampanje za predsedničke izbore, I potom 7 meseci bio na mestu glavnog stratega Bele kuće pre nego što je u avgustu otpušten.

Sa Trampom je došao u sukob nakon što je navođen kao glavni izvor informacija u knjizi “Vatra I bes” Majkla Vulfa. Benon je navodno rekao da je sastanak Trampovog najstarijeg sina Donalda Mlađeg, zeta Džareda Kušnera I šefa izbornog štaba Pola Manaforta sa ruskom advokaticom bio “izdajnički” I “nepatriotrski”.

Benonov dogovor sa Malerom usledio je posle višečasovnog saslušanja pred Odborom za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Kongresa – na kojem Benon nije hteo da odgovori na sva pitanja. Kongresni odbor mu je takođe naložio da dođe ponovo I odgovara na pitanja.

Nakon spekulacija da je Benon iz Bele kuće dobio instrukcije da ne odgovara na pitanja, portparolka Sara Hakabi Sanders rekla je da ga “niko nije ohrabrivao ni na šta drugo osim da bude transparentan.”

XS
SM
MD
LG