Linkovi

Birodi: RTS pokušava da ostane ispod radara, ne bavi se politikom i izborima


Konferencija Biroa za društvena istraživanja na kojoj su predstavljeni rezultati praćenja centralnih informativnih emisija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, u Medija centru u Beogradu, 26. februara 2020.
Konferencija Biroa za društvena istraživanja na kojoj su predstavljeni rezultati praćenja centralnih informativnih emisija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, u Medija centru u Beogradu, 26. februara 2020.

U odnosu na 2017. godinu, mediji danas daleko više vremena posvećuju unutrašnjšnjoj politici, a pre samo tri godine skoro 60 odsto informativnih emisija se bavilo ekonomijom i privredom - jedan je od rezultata petomesečnog praćenja centralnih informativnih emisija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom RTS-u 1, Prvoj, Pinku, O2, Happy i televiziji N1 koje sproveo Biro za društvena istraživanja.

Po rečima Zorana Gavrilovića, glavnog istraživača Birodija, u Srbiji postoje tri modela izveštavanja u centralnim informativnim emisijama, i po toj podeli javni servis, kako je rekao, pokušava da ostane ispod radara, jer se najmanje bavi politikom i izborima.

"Što se tiče Pinka - Pink je tu agresivan. Sa jedne strane nadprosečno, mnogostruko daje prostora predsedniku Vučiću na pozitivan i nekritičan način. I treći model je model N1, gde postoji najveći stepen balansa vremenskog i tonalističkog, koji bi bio prototip za centralne informativne emisije kada bi Regulatorno telo za elektronske medije radilo svoj posao", rekao je Gavrilović.

Kako je pokazalo istraživanje Birodija, u pet meseci praćenja medija predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u centralnim dnevnicima na nacionalnim televizijama dobio prostor od 55 sati i 54 minuta.

Po rečima Dražena Pavlice, stanje u kome politički protivnici postaju politički neprijatelji je danas dostiglo svoj zenit:

"I ne samo da politički protivnici postaju politički neprijatelji, nego politički protivnici u jednom trenutku postaju politički zlotvori. U toj trojnoj gradaciji zlotvor je onaj koji je najviše ozloglašen", istakao je Pavlica.

Takođe, Zoran Gavrilović je ocenio da je Srbija postala raspolućeno društvo, jer je deo građana, pre svega oni najstariji, oslonjen na informisanje sa televizija, dok se mlađi okreću društvenim mrežama i "samoinformišu se".

XS
SM
MD
LG