Linkovi

N1: Sajt i mobilna aplikacija pod sajber napadom iz Kine


Logo regionalne televizije N1
Logo regionalne televizije N1

Internet stranica regionalne televizije N1 i njena aplikacija za mobilne telefone, u utorak prepodne našli su se pod snažnim sajber napadom, zbog kog su nekoliko sati bili nedostupni čitaocima.

U vesti objavljenoj nakon ponovognog podizanja sajta, N1 navodi da je u pitanju bio "plaćeni DDoS napad iz Kine, koji je trajao od ranih jutarnjih časova".

"DDoS su napadi sa više hiljada računara kojima je cilj da dovedu do preopterećenja veb servera, mreže ili nekog drugog dela infrastrukture i tako onemoguće pristup njihovim korisnicima", navodi N1.

Takvi napadi, objašnjvaju dalje, ne mogu da se dogode slučajno i deo su organizovane akcije.

"Ne možemo da se ne zapitamo da li je ovo nastavak kampanije koji se ovih dana vodi protiv N1", navodi se u tekstu svom sajtu te kuće.

Podsetimo, više kanala Junajted grupe, uključujući i N1, uklonjeno je iz ponude kabrlovskih operatera koji su u vlasništvu državnog Telekoma Srbija.

Reakcije OEBS-a i EU

Predstavnik OEBS-a za medije Arlem Dezir izrazio je zabrinutost zbog sajber-napada na N1.

"Veoma sam zabrinut zbog današnje sajber napada na sajt i aplikaciju N1 u Srbiji. Takvi DDoS napadi protiv medija neprijvatljivi su i šretni po medijske slobode. Pozivan na brzu istragu ovog incidenta", stoji u Dezirovom tvitu.

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici rekao je da EU veruje u pluralitet glasova i da televizija N1 predstavlja važan glas u informisanju gradjana Srbije.

"Podržavamo pluralizam i informisanje gradjana. Treba ojačati pluralizam glasova", rekao je Fabrici tokom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti.

On je nije želeo da ulazi u komercijalna pitanja televizije, ali je naglasio da pluralizam treba da se povećava a ne smanjuje, prenela je N1.

XS
SM
MD
LG