Linkovi

UNS: Predstavnici u javnosti nepoznatih udruženja u medijskim komisijama


Arhiva - Medijske ekipe na zadatku
Arhiva - Medijske ekipe na zadatku

Udruženja novinara Srbije (UNS) odlučilo je da povuče svoje članove koji su imenovani u komisije za ocenu medijskih projekata na konkursima Ministarstva kulture i informisanja, ukoliko Ministarstvo ostane pri raspodeli mesta u komisijama u kojima su dali prednost članovima nereprezentativnih novinarskih udruženja.

UNS u saopštenju ističe se je Ministarstvo u komisije izabralo tri predstavnika Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), tri člana Društva novinara Vojvodine (DNV) i tri člana Društva novinara Niša (DNN), te da su predsednici PROUNS i DNN, kao i generalna sekretarka PROUNS, izabrani u komisije kao nezavisni medijski stručnjaci.

Sa druge strane, dva najreprezentativnija novinarska udruženja - UNS i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) - imaju ukupno sedam članova u komisijama, kaže se u saopštenju.

"Udruženje novinara Srbije poziva Ministarstvo kulture da ne obesmišljava proces projektnog sufinansiranja privilegovanjem nereprezentativnih udruženja čiji su predstavnici dokazali svoju nestručnost i pristrasnost na lokalnim konkursima dodeljujući, suprotno propisima, novac poreskih obveznika medijima koji su rekorderi u kršenju Kodeksa novinara Srbije", poručuju iz UNS.

Vladimir Radomirović, preddsednik UNS-a, izjavio je ovim povodom za Glas Amerike da očekuje da Ministarstvo "hitno izmeni sastave komisija i da reprezentativna udruženja, predstavnici UNS-a, dobiju više predstavnika u njima, kako bi se obezbedila zaštita javnog interesa i kako bi najbolji projekti dobili sredstva građana" i kako bi se "poboljšalo izveštavanje o pitanjima koja su bitna za celo društvo",.

Vladimir Radomirović (foto: mc.rs)
Vladimir Radomirović (foto: mc.rs)

Na lokalu odavno izbor nepoznatih ili udruženja bliskih vlastima

On ipak podseća da je Ministarstvo kulture do sada "uglavnom poštovalo snagu predlagača, odnosno reprezentativnost udruženja koja predlažu članove komisija".

"Ako bi ovo rešenje ostalo ovakvo kakvo jeste, onda bi to bio opasan presedan koji bi doveo do pogošranja kvaliteta projekata koje ministarstvo finansira", ocenjuje Radomirović i nastavlja da se lokalne samouprave, sa druge strane, "već dugo se oglušuju o apele UNS-a da u komisije postavljaju ljude koje najveća udruženja u ovoj zemlji kandiduju".

Umesto toga, lokalne vlasti se opredeljuju za "kandidate koji ili nisu poznati široj javnosti, odnosno za predstavnike uruženja koja su nedavno formirana i za koja se ne zna koliko imaju članova i koja nisu prepoznata u javnosti kao udruženja koja se bave zaštitom prava novinara", ili "postavljaju ljude koji su bliski vlasti u opštini ili gradu koji raspisuje konkurs".

"Onda je osnovanja sumnja da, kao što se dešavalo i u Beogradu, novac građana dobiju neke fantomske firme ili mediji koji su nedavno registrovani, ili firme koje su se pre raspisivanja konkursa bavile nekim drugim poslovima, ili su napravljene neposredno po raspisivanju konkursa", zaključio je Radomirović.

XS
SM
MD
LG