Linkovi

Bezbednosne kamere snimile napadače na kuću novinara Milana Jovanovića


Novinar portala Žig-Info Milan Jovanović na konferenciji za novinare, Foto: video grab
Novinar portala Žig-Info Milan Jovanović na konferenciji za novinare, Foto: video grab

Nastavlja se serija napada na novinare u Srbiji, a u poslednjem je Milan Jovanović ostao bez krova nad glavom kada je izbio požar u njegovoj garaži u Vrčinu, koji je zahvatio i ostatak kuće. Ovaj napad osudili su svi – predstavnici vlasti, diplomate, opozicija, a kolege novinari su se angažovali i u skupljanju sredstava za pomoć novinaru portala Žig-Info.

Na Jovanovićevu garažu je bačen molotovljev koktel, što je izazvalo požar koji se proširio na kuću, a ona je potom izgorela.

Jovanović kaže da ga je policijska uprava za grad Beograd obavestila da su napadači na njegovu kuću zabeleženi na snimcima bezbednosnih kamera iz okolnih kuća.

On je to rekao tokom današnje konferencije za novinare u prostorijama Pokreta slobodnih građana, a na kojoj se pojavio zajedno sa liderom pokreta Sašom Jankovićem. Kako kaže, pretnje su upućivane i njemu i glavnom i odgovornom uredniku portala Žig Info Željku Matorčeviću još prošle godine, o čemu su, kaže, obavestili policiju.

Jovanović koji je do penzije je bio zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao šef smene Komandno-operativnog štaba, tvrdi da iza pretnji stoji predsednik opštine Grocka, jer je pisao o zloupotrebama opštinske uprave.

„Sve materijalne dokaze o krađama podneli smo Ministarstvu pravde, MUP-u, Odeljenju za organizovani kriminal, Agenciji za borbu protiv korupcije, ali do sada ništa nije učinjeno,” rekao je Jovanović i dodao da je sada beskućnik.

Prema svedočenju Jovanovića i njegove supruge, nepoznati počinioci su i pucali iz vatrenog oružja na kuću.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković rekao je da je život Jovanovića sada u rukama države i vlasti i da će oni biti odgovorni ukoliko mu se bilo šta bude dogodilo u budućnosti.

Američka ambasada u Beogradu osudila je danas napade na novinare i iznela zabrinutost povodom najnovijeg incidenta u kojem je Jovanović izgubio svoj dom.

"Nadamo se da će policija počinoce ovog krivičnog dela brzo privesti pravdi", navodi se u objavi Ambasade na tviter nalogu.

Na pitanje šta može da kaže o napadu na novinara u Vrčinu, ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da je istraga u toku, ali da je izvesno da je požar namerno izazvan, kao i da postoji još nekoliko činjenica i okolnosti koje su poznate, ali da se sada proveravaju.

Kaže da je nova informacija to da je uzeta izjava od Jovanovića u policiji i da će danas i sutra biti saslušano još nekoliko osoba po zahtevu tužilaštva, na koje je ukazao Jovanović i na koje policija sumnja.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir najoštrije je osudio napad na kuću novinara portala Žig info Milana Jovanovića i zatražio brzu i temeljnu istragu tog slučaja.

"Najoštrije osuđujem ovaj zastrašujući akt i pozivam nadležne državne organe da brzo i temeljno istraže taj napad", naveo je Dezir u saopštenju.

Dezir je podsetio da to nije izolovani incident kada su u pitanju napadi na novinare portala Žig info, pošto je u oktobru mesecu Željko Matorčević, glavni urednik tog portala, bio žrtva fizičkog napada. On je naglasio važnost uloge Stalne radne grupe za bezbednost novinara u praćenju ovih slučajeva.

XS
SM
MD
LG